Bästatester

Bäst i test Robotdammsugare mattor.

Hvilken robotdammsugare er bäst i test för mattor? (Maj 2024)

Har du mattor i ditt hem? Då vet du förmodligen också hur snabbt de blir smutsiga och dammiga. En robotdammsugare är en mycket bra lösning för att hålla dina mattor rena och snygga, utan att du behöver lyfta ett finger. Med en robotdammsugare som är utrustad med roterande borstar och kraftfull sugkraft kommer den effektivt att avlägsna även de minsta partiklarna från mattorna i ditt hem. En robotdammsugare som städar dina mattor kommer att ge en renare och mer behaglig inomhusmiljö. Genom att dammsuga regelbundet avlägsnar du också allergener och förbättrar luftkvaliteten i hemmet.

Men vilken robotdammsugare är bäst för mattor? Och vad bör du tänka på när du väljer en? Vi har sammanställt en översikt över de robotdammsugare som bäst klarar av att rengöra mattor i ditt hem, så att du så enkelt som möjligt kan hitta den robotdammsugare som passar dig bäst. Vi har granskat modellernas sugkraft, navigeringssystem, batteritid och kapacitet för dammbehållaren. Vi har också tagit hänsyn till recensioner och vad du kan förvänta dig av de olika robotdammsugarna.

Detta bör du titta efter när du ska köpa en robotdammsugare för mattor

  • Recensioner: Trustpilot-recensioner, tester och andra omdömen om produkten.
  • Pris: Vilken budget har du?
  • Körtid: Ett kraftfullt batteri och lång driftstid säkerställer att hela hemmet blir rengjort utan att du behöver avbryta arbetet.
  • Sugkraft: Med en kraftfull sugkraft är du garanterad att dammsugaren tar med sig allt damm och skräp.
  • Användarvänlighet: Ju enklare robotdammsugaren är att använda, desto mer glädje kommer den att ge.
  • Motorstyrka: En kraftfull motor är viktig för att du ska få rena mattor fria från damm, skräp och hår.

Bästa erbjudanden på robotdammsugare för mattor 2024

Funderar du på vilken robotdammsugare som är bäst på mattor? Vi har granskat marknadens bästa robotdammsugare från märken som Neatsvor, Dreame, iRobot och Roborock. Vi har gått igenom fördelar och nackdelar mellan de utvalda modellerna för att göra det så enkelt som möjligt för dig när du ska välja en robotdammsugare för rengöring av mattor.

1. Roborock S8 Pro Ultra – Bäst i test robotdammsugare för mattor

Unik dockningsstation
Bra navigering

Roborock S8 Pro Ultra är en av de mest avancerade robotdammsugarna på marknaden. Den är också den dyraste robotdammsugaren i vår översikt, men den har en hel del kraftfulla funktioner som kanske gör det värt det. Med en sugkraft på 6000 PA är S8 Pro Ultra en av de kraftfullaste robotdammsugarna på marknaden. Detta gör att den kan ta bort även den mest ingrodda smutsen och dammet från golvmattor i ditt hem.

Automatisk

S8 Pro Ultra har en helt automatisk tömningsstation som tömmer dammbehållaren i roboten efter varje rengöring. Detta innebär att du inte behöver tömma dammbehållaren manuellt. Allt du behöver göra är att tömma dockningsstationen var sjunde vecka. Lite beroende på hur mycket damm din robotdammsugare suger upp efter varje städning av mattor och golv.

Carpet Boost

S8 Pro Ultra är utrustad med Carpet Boost som gör att den automatiskt registrerar om den är på en matta eller ett golv och justerar sugkraften efter underlaget. Den levereras också med specialdesignade borstar som ger en djup rengöring samtidigt som den förhindrar trassel. Den suger därmed upp både stora mängder damm och hår från husdjur utan problem. Roboten bör vara i “mattläge” när den rengör mattor. Detta säkerställer att roboten har rätt höjd för att effektivt rengöra mattor.

S8 Pro har en unik dockningsstation som tömmer robotdammsugaren efter varje gång den har städat mattor och golv. Den har bra navigering och bra sugkraft som också tar bort smuts och damm från skrymslen och vrår.

Moppar, tvättar och dammsuger

S8 Pro Ultra robotdammsugare kan också användas för att moppa golv. Den har en vattenbehållare som kan fyllas med vatten och rengöringsmedel, och roboten kommer automatiskt att moppa golven efter att den har dammsugit dem. Den har en batteritid på 180 minuter och kan därmed städa hela ditt hem på en laddning. Bullernivån på S8 Pro Ultra kan vara lite störande för vissa, men om du låter den städa golven medan du är på jobbet undviker du störningen.

Om du letar efter en robotdammsugare med alla de senaste funktionerna är Roborock S8 Pro Ultra ett bra val. Men om du har en stram budget kan det vara bättre att välja en billigare robotdammsugare som har många av samma funktioner.

Automatisk tömning av dammbehållaren
Unik dockningsstation
Stor dammbehållare
Rengör tepper i djupden
Kommer till i sprickor
Lång batteritid.
Utmärkt navigering
Sugkraft 6000 PA
Mycket dyr
Tömningsstationen tar stor plats


2. Neatsvor X500 – Bästa pris robotdammasugare mattor

4,7 stjärnor på Trustpilot med 107 recensioner
Dammsuger och moppar
Bra sugkraft

Neatsvor X500 är prisvärd och en perfekt robotdammsugare för dig som uppskattar att komma hem till ett skinande rent hem varje dag hela veckan. Den har en snygg design och är mycket enkel att använda. Den levereras med både app och fjärrkontroll, vilket gör den lätt att hantera. Neatsvor X500 är det perfekta valet för dig som vill ha en effektiv och kraftfull robotdammsugare för mattor och rengöring utan att spräcka budgeten helt.

Stark och effektiv

Neatsvor X500 har en sugkraft på 3000 PA, vilket gör den till en effektiv robotdammsugare för både hårda golv och mattor. Med appen kan du följa din dammsugare även när du inte är hemma, samt justera de olika funktionerna. Du kan också ställa in den för när och var den ska utföra olika uppgifter. Håll koll på kartet var din dammsugare är och hur mycket den har kvar, då har du alltid full kontroll över din lilla hjälpare.

Rengör mattor på djupet

Neatsvor X500 har en batteritid på upp till 120 minuter, vilket innebär att den kan rengöra stora områden på en enda laddning, samt att den även kan tvätta om så önskas. X500 rengör både golv och mattor på djupet och tar bort både damm och hår. Med sin smarta design är Neatsvor X500 perfekt för dig som behöver effektiv rengöring av mattor, både långhåriga och korta. Kom ihåg att tömma dammbehållaren regelbundet så att den alltid är redo för en ny runda.

100 % nöjdhetsgaranti

X500 från Neatsvor har en batteritid på 90 till 120 minuter och passar perfekt för hem med mattor. Den kör tillbaka till laddningsstationen när den är klar med jobbet eller när den är urladdad. Den kan dammsuga även när du inte är hemma och levereras med 100 % nöjdhetsgaranti.

På Neatsvor kan du handla med Klarna, vilket anses vara de säkraste betalningsmetoderna. Neatsvor har också en egen svensk kundtjänst som är redo att hjälpa till om du har frågor eller behöver råd och rekommendationer.

100 % nöjdhetsgaranti
Värd priset, mycket för pengarna
Tar bort hundhår och katthår
Rengör mattor på djupet
Kommer med mopp och tvätt
3000 PA
Effektiv rengöring
Kör till laddstationen på egen hand
Svensk kundtjänst
Kartan är enkel – kunde ha varit mer avancerad

3. Neatsvor X650 – Bästa premium robotdammsugare mattor

4,7 stjärnor på Trustpilot med 110 recensioner
Bäst sugkraft på marknaden
100 % nöjdgaranti
Mycke för pengarna

Neatsvor X650 Pro robotdammsugare är en uppgraderad version av den populära Neatsvor X600 Pro. Här får du mycket teknologi för pengarna. Neatsvors flaggskepp anses vara den kraftfullaste och mest intelligenta robotdammsugaren på marknaden. Den passar perfekt i hem med både husdjur, mattor, parkett och golvbeläggning. Den kan både moppa och dammsuga samtidigt och har marknadens kraftigaste motor på hela 6000 PA. Har du mattor i ditt hem kan du glädja dig åt Neatsvor X650:s sugkraft. Den avlägsnar damm, hår och skräp i djupet så att du är säker på rena och dammfria mattor.

Perfekt rengöring av mattor

Neatsvor X650 passar perfekt för att rengöra mattor. Med sin kraftfulla sugkraft och unika design avlägsnar den smuts och skräp från dina mattor utan att du behöver göra annat än att ställa in inställningarna i appen. Appen är kompatibel med Google Home och du kan planera alla inställningar direkt i appen. När du vill att den ska rengöra och dammsuga mattor, vilka rum den ska rengöra och om den ska moppa och dammsuga samtidigt.

Specialdesignad för mattor

Neatsvor X650 Pro är specialdesignad för att avlägsna hundhår och för att dammsuga grova mattor. Den har automatisk laddning och återvänder därför själv till laddningsstationen när den är tom på ström. Med Neatsvor X650 Pro kan du anpassa rengöringen efter dina behov. Med inbyggd navigering och kollisionsskydd är du säker på att din robotdammsugare navigerar säkert runt i ditt hem, utan att stanna på grund av hinder som möbler och annat som kan stå i vägen.

Lång batteritid

Neatsvor X650 har en batteritid på upp till 180 minuter, vilket innebär att den kan rengöra både små och stora hem på en enda laddning. X650 Pro har både No-Go-Zoner och No-Mopp-Zoner så att du själv kan bestämma vilka områden och rum den ska rengöra.

Neatsvor X650 är en robotdammsugare med hög sugkraft, lång batteritid och en användarvänlig design. Den är ett bra val för dig som letar efter en effektiv robotdammsugare för rengöring av mattor och golv i ditt hem.

100 % nöjdhetsgaranti

När du köper en robotdammsugare från Neatsvor har du tillgång till norsk kundservice alla arbetsdagar, samt att du kan betala med säkra lösningar som Klarna. Neatsvor erbjuder också 100 % nöjdhetsgaranti, så att du alltid kan vara trygg med att du köper en robotdammsugare som uppfyller dina förväntningar.

Moppar och dammsuger samtidigt
Specialdesignad för hår och grova mattor
Sugkraft på 6000 PA
Lång batterikapacitet
Egen App
Kompatibel med Google Home
No-Go-Zoner
No-Mop-Zones
Automatisk laddning
100 % fornøydgaranti
Svensk kundtjänst
Støvbehållaren är utan påse

4. iRobot Roomba j7+ – Bästa design robotdammsugare

4,6 stjerner med 23 recensioner
Enkel att använda
Bra rengöringsresultat

iRobot Roomba j7+ är en snygg robotdammsugare med en enkel app som fungerar bra. Den här modellen finns att köpa i flera webbutiker och fysiska butiker. Den är dyr, men du får mycket finesser och funktioner för pengarna. Den kommer med extra funktioner som gör den särskilt bra på mattor. iRobot Roomba rengör på djupet och har en utmärkt dockningsstation som gör tömning av dammbehållaren mycket enkel.

Bra på mattrengöring

iRobot Roomba rengör hårda golv effektivt och har bra sugkraft vilket ger bra resultat även på mattor. Den är tillräckligt stark för att ta sig över trösklar på egen hand och undviker lätt hinder på golven. En av fördelarna med den här robotdammsugaren är att du får en ny maskin om den råkar köra över husdjursavföring utan att stanna. iRobot är stark och kraftfull vilket gör att den rengör dina mattor djupt och effektivt. Den kräver lite extra motorstyrka när den rengör mattor och om du har många av dem kan det hända att den behöver ladda under sessionen.

Dockningsstationen som förenklar arbetet

Dockningsstationen gör jobbet enklare för dig. Den tömmer dammsugaren själv varje gång den är tillbaka i stationen. Allt du behöver göra är att tömma stationen ibland. Batterikapaciteten kunde vara bättre, men den återvänder till dockningsstationen på egen hand när den är tom på ström. Den rengör mattor och golv och tar bort det mesta av hår och skräp även på mattor som samlar mycket damm.

Återvänder själv till laddstationen
Enkel att använda
Stilren dockningsstation
Rengör mattor och golv
Snygg design
Enkel app
Klarar trösklar
Dålig batterikapacitet
Rengör utan mopp
Kostsam


5. Roborock S7 MAXV ULTRA – Bästa automatiska robotdammsugare för mattor

4,6 stjerner med 43 recensioner
Utmärkt sugekraft på mattor och golv
Mycket valuta för pengarna

Roborock S7 Maxv Ultra robotdammsugare är en kraftfull och effektiv robotdammsugare. Den anses vara en extremt bra robotdammsugare och det är inte utan anledning. Den har allt du behöver av finesser och teknologi som ser till att dina mattor och golv är rena dygnet runt. Den största nackdelen med Roborock S7 robotdammsugare är att den är mycket dyr.

Effektiv mattrengöring

Roborock S7 rengör snabbt och effektivt och har en kraftfull motor på 5100 PA. Den fungerar för allt från skräp till djurhår, samt att den kan moppa och skrubba dina golv. En av de bästa finesserna på Roborock S7 är att den har en dockningsstation som både tömmer, tvättar och fyller på vattentanken. S7 rengör mattor på djupet och är tillräckligt kraftfull för att suga upp det mesta av hår, damm och smuts som samlas i mattorna.

Följ med i realtid

Roborocks robotdammsugare levereras med en egen app som är enkel att använda. Navigeringen fungerar perfekt och du kan följa din dammsugare i realtid. Det sägs att den ska undvika kablar och andra hinder på golvet, men den funktionen fungerar tyvärr inte optimalt.

Du kan låta den här robotdammsugaren jobba utan att du följer med på den, men se till att golven är ordnade och utan hinder. Även om den är utformad för att rengöra mattor väl kan den ha lite problem med att ta sig över mattkanten. Så här kan det hända att den behöver lite hjälp.

Enkel navigering med realtidsfunktion
180 minuters användningstid
Dammsuger och moppar
Imponerande sugkraft
Kommer med egen app
Dockingstation med många finesser
Rask och effektiv
Mycket kostbar
Klarar inte hinderna optimalt
Designet kunde varit snyggare


Vad är en robotdammsugare?

En robotdammsugare fungerar nästan som en liten städhjälp. Den dammsuger mattor och golv, samt moppar och rengör dina golv. Allt du behöver göra är att tömma dammbehållaren och se till att den har tillräckligt med vatten om den ska moppa. Du kan schemalägga din robotdammsugare för att rengöra precis när det passar dig. Med hjälp av appstyrning kan du planera och bestämma när den ska städa, var den ska utföra moppning och dammsugning, samt följa med på dess arbete i realtid.

En robotdammsugare är en robot som är designad för att enkelt och effektivt rengöra ditt hem. Många robotdammsugare kan både moppa och dammsuga golven, antingen när du är hemma eller på jobbet. Många av robotdammsugarna är utrustade med avancerade sensorer som gör att de kan kartlägga och navigera sig runt i rummet på egen hand.

Det kompakta designen på en robotdammsugare gör att den enkelt kan komma åt svårtillgängliga områden, som under möbler och runt hörn. Många moderna modeller är också utrustade med smarta funktioner, som fjärrstyrning via mobilappar eller integration med Google Home, vilket gör dem användarvänliga och praktiska.

En stor anledning till varför en robotdammsugare har blivit så populär är att den verkligen sparar både tid och ansträngning. Du kan faktiskt spara upp till 10 timmar i veckan med städning med en robotdammsugare, och med den hektiska livsstil som många av oss har, är detta tid du kan använda till något annat.

Saker att tänka på när du väljer en robotdammsugare

När du överväger att köpa en robotdammsugare finns det flera faktorer du bör tänka på för att säkerställa att du får en modell som passar dina och din familjs behov. Det första du bör tänka på är hur stor din budget är. Du hittar robotdammsugare i många prisklasser, och det är inte nödvändigtvis de dyraste som är de bästa. Kolla in recensioner och tester för att få en översikt över vilka modeller du bör titta närmare på.

Robotdammsugare för mattor

Det är många av oss som har mattor i våra hem och när du ska investera i en robotdammsugare bör du också se till att den fungerar bra på mattor och inte bara på golv. För att få bästa möjliga resultat på mattor bör robotdammsugaren ha ett sugtryck på minst 2000 Pa. Den bör också ha ett effektivt borstsystem som lossar och tar bort smuts från mattan ner i djupet och inte bara på ytan. Många robotdammsugare kommer också med en höjdjustering så att dammsugaren kan anpassa sig till olika typer av mattor.

Det kan vara en tyngre uppgift för din robotdammsugare att rengöra mattor så se till att den har lång batteritid så att den kan rengöra stora områden på en runda. Välj också en robotdammsugare som passar till storleken på ditt hem och som är enkel att manövrera.

Det är bäst att rengöra dina mattor minst en gång i veckan för att hålla dem rena och fria från damm och smuts. Om dina mattor är mycket smutsiga kan det vara bra att rengöra dem lite extra med en manuell dammsugare.

Sugkraft för att ta bort smuts och djurhår

När du väljer en robotdammsugare bör du fundera över dina behov. Har du en stor eller liten bostad, har du husdjur eller småbarn? Med husdjur i huset bör du se till att välja en robotdammsugare som har tillräckligt kraftigt sugtryck för att ta bort både hund- och katt hår, samt smulor, sand och grus. Vissa modeller är speciellt utformade för att hantera bland annat djurhår.

Moppning och tvätt

Allt fler modeller kommer med moppnings- och tvättmöjligheter så att dina golv blir både dammsugna och tvättade. Det bästa valet du kan göra är att välja den robotdammsugare som både moppar och dammsuger i ett och samma steg. Det känns fantastiskt att komma hem till ett skinande rent hem, oavsett om du har varit på träning, jobb eller ute med vänner.

Navigeringssystem

Väljer du en robotdammsugare med ett navigeringssystem kommer den att manövrera sig effektivt runt i rummet. Du får modeller där du kan ställa in navigering för olika rum och våningar, samt No-Go-Zoner som gör att du bestämmer var robotdammsugaren ska rengöra och vilka områden den ska undvika.

Batteri- och laddningstid

Kontrollera batteri- och laddningstiden. En längre batteritid är idealisk för större områden, och med kort laddningstid kan du göra stora områden på relativt kort tid. Se till att du hittar en robotdammsugare som hittar tillbaka till laddningsstationen på egen hand. Då slipper du göra annat än att bestämma när och var den ska rengöra, så blir jobbet gjort, oavsett om du är hemma eller inte. Robotdammsugaren bör också vara utrustad med sensorer så att den undviker hinder som möbler eller trappor. Detta minskar risken för skador och ger en mer effektiv rengöring.

Appstyrning

Med en robotdammsugare som kan kopplas till en app har du alltid möjlighet att följa med var den befinner sig och hur mycket arbete den har kvar. Här kan du också ställa in inställningar som när den ska rengöra, och om den ska dammsuga eller moppa. Appstyrning av robotdammsugare gör allt så enkelt som möjligt för dig. Allt du behöver göra är att ange alla inställningar och låta den göra jobbet åt dig.

100 % nöjdhetsgaranti

Det sista du bör titta på är var du överväger att köpa din nya robotdammsugare. Se till att du får 100 % nöjdhetsgaranti och att du kan betala med Vips eller Klarna. Det finns strikta regler för att kunna använda dessa betalningsmetoder i ett företag och det är därför ofta en trygghetsmarkör för att företaget är seriöst.

Fördelar med robotdammsugare på mattor

Vi vet att det finns många fördelar med att använda en robotdammsugare på golv, men det finns också många fördelar med att använda en robotdammsugare på mattor. En robotdammsugare tar bort damm, smulor och djurhår effektivt, ner i mattorna så att du är garanterad ett rent hem. Robotdammsugaren är utrustad med roterande borstar och med kraftig sugkraft kommer en robotdammsugare att ta bort även de minsta partiklarna från mattor.

Genom att använda en robotdammsugare på mattor sparar du både tid och ansträngning. Du slipper slita med att dammsuga manuellt och kan istället använda din tid till något trevligt. De flesta robotdammsugare är programmerbara och kan schemaläggas för att dammsuga vid fasta tidpunkter, så att du kan komma hem till skinande rena golv utan att behöva göra annat än att ställa in inställningarna i appen.

Genom att använda en robotdammsugare på mattorna i ditt hem kommer du också att säkerställa en renare och mer behaglig inomhusmiljö. Regelbunden dammsugning av mattor och golv tar bort allergener och förbättrar luftkvaliteten i hemmet. Detta är särskilt viktigt för de hem där det finns husdjur eller familjemedlemmar med astma och allergi. Mattor samlar lätt upp damm och smulor, och ofta kan man inte se partiklarna, men du kommer att bli förvånad när du tömmer dammbehållaren. Då kommer du att se hur mycket damm och skräp som faktiskt samlas bara på några dagar.

För att få bästa nytta av en robotdammsugare på mattor bör du se till att du väljer en robotdammsugare med en kraftfull motor och bra sugkraft. Ju bättre sugkraft robotdammsugaren är utrustad med, desto djupare och bättre blir rengöringen.