Bästatester

Greenworks Optimow Robotgräsklippare – för stora gräsmattor

Greenworks Optimow Robotgräsklippare – för stora gräsmattor

Det känns verkligen bra att slippa undan tungt och tråkigt arbete som gräsklippning. Med en robotklippare kan du luta dig tillbaka och komma hem till en nyslagen gräsmatta varje dag. Det finns många modeller att välja mellan, och vi har granskat flera robotgräsklippare där Greenworks Optimow utsågs till bäst i test för större gräsmattor.

En robotgräsklippare är en gräsklippare designad för att klippa gräsmattan automatiskt utan behov av manuell styrning. Den är utrustad med sensorer och navigationsteknik som gör att den kartlägger och navigerar sig runt i trädgården på egen hand. En robotgräsklippare är både tidsbesparande, ekonomisk och hållbar, och kanske något av det smartaste du kan investera i denna sommar, särskilt om du har en stor gräsmatta och är trött på att spendera mycket tid på gräsklippning.

De flesta robotgräsklippare är elektriska och drivs av ett uppladdningsbart batteri. Robotgräsklippare är programmerade att klippa gräset i ett angivet område och vid bestämda tidpunkter, och de kan hantera olika terräng och hinder som träd, blomsterbäddar och trädgårdsmöbler.

För stora gräsmattor

Greenworks Optimow 15 robotgräsklippare är designad för stora gräsmattor upp till 1500 kvadratmeter, vilket faktiskt är lika stort som sex tennisbanor. Den fungerar bra i allt från enkla till utmanande trädgårdar och klarar sig enkelt genom trånga områden.

Den klarar backar med upp till 35 procents lutning och är utrustad med SIM-kort så att du kan koppla den till din mobiltelefon. Med denna anslutning kan du programmera och konfigurera roboten så att den gör precis det du vill. Trots att Greenworks Optimow 15 är designad för att klippa stora gräsmattor är den enkel att manövrera och har en låg ljudnivå, vilket innebär att den varken stör dig eller dina grannar.

Full kontroll genom appen

Greenworks Optimow 15 styrs och uppdateras genom Greenworks-appen. Oavsett var du befinner dig kan du både styra och övervaka din robotgräsklippare. Här kan du lägga in och ändra inställningar som när den ska klippa. Robotgräsklipparen levereras med ett förinstallerat SIM-kort.

Trygg och säker

Med Greenworks Optimow 15 får du en trygg och säker robotgräsklippare som är säker för både små barn och husdjur. Den har en integrerad lyftsensor som gör att klipparen automatiskt stoppar knivarna om den lyfts. Dessutom har den en kollisionssensor som gör att den stannar och ändrar riktning om den stöter på hinder under klippningen.

Om klipparen skulle lämna sitt område får du en meddelande. Greenworks Optimow 15 klipper bara under rätt väderförhållanden, så du kan vara säker på att den inte skadar gräsmattan om vädret är för dåligt för att klippa.

Greenworks Optimow 15 är vattentät, så den tål regn och kan rengöras med trädgårdsslangen. Den är tystgående och kraftfull och klipper jämnt och fint. Detta är en stark och bra robotgräsklippare och den enda nackdelen är att den inte är trådlös. Men när du väl har kopplat upp den kommer den att ge dig en fin gräsmatta.

Så installerar du Greenworks Optimow robotgräsklippare

Greenworks Optimow 15 robotgräsklippare är en helt automatiserad gräsklippare som är enkel att installera med hjälp av det medföljande utrustningen. Du monterar enkelt Optimow robotgräsklippare genom att fästa avgränsningskabeln runt gräsmattan med de medföljande pluggarna eller så kan du gräva ned kabeln. Gör det som passar dig bäst.

När kabeln är monterad kopplar du hela systemet till laddningsstationen. Med kabeln kan du också bestämma vilka områden du inte vill att Optimow klipparen ska köra. Nu kommer robotgräsklipparen att köra och klippa runt det område som du har bestämt, men den följer inte ett specifikt mönster så att din gräsmatta alltid kommer att se perfekt ut. Har du en trädgård och gräsmatta med lite utmaningar kan du köpa en hjälpslinga som gör det enklare för robotklipparen att hitta tillbaka till laddningsstationen.

Robotgräsklipparen klipper jämnt och fint och den kör själv tillbaka till laddningsstationen när den är tom på ström. När den är färdig laddad kommer den att fortsätta klippa enligt de inställningar du har gett den. Optimow robotgräsklippare täcker hela gräsmatteområdet, men den klipper endast lite gräs åt gången. På så sätt får du en fin och tät gräsmatta, fri från mossa och annat skräp. Den följer heller inte ett specifikt mönster, vilket säkerställer att din gräsmatta blir jämnt klippt.

Eftersom Greenworks Optimow 15 klipper gräset lite och ofta så lägger sig det klippta gräset i gräsmattan och du slipper därmed att använda tid och energi på att ta bort gräs som robotklipparen har klippt. Det klippta gräset kommer att brytas ned naturligt och fungera som gödsel för din gräsmatta.

Kom ihåg att det är du som bestämmer hur ofta den ska klippa din gräsmatta och du planerar allt via Greenworks-appen. För att få en tät och fin gräsmatta bör du ha fasta klippintervaller dagligen, hela veckan. Detta är särskilt fördelaktigt med denna robotklippare eftersom den klipper gräsmattan i ett slumpmässigt mönster. Genom att hålla gräsmattan nyslagen hela veckan kommer du aldrig att ha problem med en gräsmatta som ser ovårdad ut, samtidigt som regelbunden klippning gör att du inte får högt gräs eller att gräsmattan blir ojämn.