Bästatester

Bäst i test pizzaugn

Vilken pizzaugn är bäst i test? (Maj 2024)

Är du en av dem som älskar pizza? Då bör du utan tvekan investera i en pizzaugn. Många av oss tillagar pizza i vanlig ugn och är nöjda med det, men med en pizzaugn får du en lika smakfull pizza som på restaurang. Den stora fördelen med en egen pizzaugn är att den tillagar pizza vid mycket högre temperatur än vad en vanlig ugn klarar av. För perfekt tillagad pizza bör ugnens värme nå upp till temperaturer mellan 400 och 500 grader.

För att göra valet så enkelt som möjligt för dig har vi sammanställt en översikt över olika pizzaugnar med fördelar och nackdelar, samt pris och funktioner, så att du kan se vad de populära modellerna har att erbjuda.

Här hittar du all information du behöver om fem olika pizzaugnar. Vi har också tagit hänsyn till recensioner och bedömt vad du får för pengarna när du investerar i en pizzaugn.

Detta bör du titta efter när du ska köpa pizzaugn

  • Recensioner: Trustpilot-recensioner, tester och andra omdömen om produkten.
  • Pris: Vilken budget har du?
  • Plats: Överväg hur mycket plats du har tillgänglig i köket eller utomhusområdet.
  • Bränsletyp: Bestäm om du föredrar en vedeldad, gasdriven eller elektrisk ugn.
  • Funktioner: Överväg vilka funktioner som är viktiga för dig.

Bästa pizzaugnserbjudanden år 2024

Funderar du på vilken pizzaugn som passar dig bäst? Vi har testat marknadens bästa pizzaugnar från varumärken som Morsø, Wilfa, Witt, Panetti och Sage. Vi har gått igenom fördelar och nackdelar mellan de utvalda modellerna för att göra det så enkelt som möjligt för dig när du ska välja en pizzaugn.

1. Morsø Forno – Bäst i test vedeldad pizzaugn

5 stjärnor
Snabb leverans
Tillverkad i gjutjärn

Är du en av dem som älskar en nybakad och krispig pizza? Då är den här för dig. Morsø Forno pizzaugn är en otrolig ugn som kan användas utomhus och verkligen tar din matlagning till en helt ny nivå. Ugnen är tillverkad av danska Morsøs populära gjutjärn. Morsø började med tillverkning av gjutjärn ända tillbaka till 1853 och har varit mycket populärt från dag ett. De har bland annat varit leverantör till det kungliga hovet i Danmark.

Morsø Forno är en perfekt pizzaugn med inbyggd keramisk sten som gör att denna pizzaugn kan nå en temperatur på upp till 500 grader. En bra pizzaugn bör nämligen komma upp i hög temperatur för att få det bästa resultatet. Denna ugn kan också användas för att röka olika ingredienser om du vill det. Du kan också baka nybakat bröd. Du kan köpa ett lock som passar till ugnen så att du kan täcka hela öppningen på ugnen.

Eftersom Morsøs pizzaugn är gjord av gjutjärn kommer den med tiden att få en naturlig patina, men du kan ta extra väl hand om din ugn genom att köpa med en överdrag.

Tillverkad i gjutjärn
Används utomhus
Kan användas för varmrökning
Tillagar perfekt pizza
Snabb uppvärmning
Snygg design
Vedeldad pizzugn
Du måste köpa tillbehör separat.
Kostar en del

2. Witt Etna Rotante pizzaugn – Bästa designen på en pizzaugn

5 stjärnor
Snabb leverans
Roterande pizzasten

ETNA Rotante pizzaugn är helt unik med sin fantastiska design och roterande pizzasten. Den roterande stenen säkerställer att din pizza blir perfekt stekt runt hela vägen, så att du slipper vända på pizzaen medan den gräddas. Etna pizzaugn är utrustad med fyra stadiga ben med gummifötter som kan fällas in om du vill ta med den till stugan eller förvara den. Med ETNA Rotante får du färdiggräddad pizza med krispig botten på mindre än en minut.

Den innovativa ugnen från Etna har en U-formad brännare, samt en brännare som värmer upp den roterande pizzastenen från undersidan. Ugnen drivs med gas och värms upp till 500 grader på 18 minuter. För att få den bästa pizzan är hemligheten att grädda den på hög temperatur under kort tid. Med denna pizzaugn är du säker på att få en krispig och smakfull pizza, precis som på restaurang.

Pizzaugn med gasbrännare
0-500°C på mindre än 15 minuter
Nyplockad pizza på mindre än 60 sekunder
Plats för stor pizza
Pizzastenen roterar
Garanterat krispig botten
Endast avsedd för att baka pizza

3. Panetti Pizzetta Primo  – Bästa premium pizzaugn

Bäst i test enligt Tekguide
100 dagars öppet köp
5 års garanti

Pizzetta Primo sägs vara en banbrytande elektrisk pizzaugn med en maxtemperatur på 500 grader. Med möjligheten att baka pizza vid 500 grader är du garanterad en knaprig och smakfull botten. Pizzetta Prima är utrustad med infraröda värmeelement och dubbla värmeelement som säkerställer jämn värmefördelning och ger perfekt resultat varje gång.

En av de stora fördelarna med denna elektriska pizzaugn är den unika värmefördelningen som, förutom en knaprig botten och perfekt bakad pizza, också ger hela 60 % energibesparing jämfört med värmeelementen i andra ugnar.

Här är också pizzastenen roterande vilket gör att pizzan gräddas jämnt överallt. Även om du bakar pizza vid hög värme i Pizzetta Primo kommer du ändå att behålla den goda smaken i fyllningen och osten. Med denna ugn får du en perfekt bakad pizza på två minuter, lika god som den du köper på restaurang.

Roterande pizzasten
Dubbla infraröda värmeelement
0-500°C på mindre än 20 minuter
Färdigstekt pizza på mindre än 120 sekunder
Elektrisk pizzaugn
Alltid krispig botten
Snabb uppvärmning
Kan användas inomhus och utomhus
Öppning på 34 cm
Avtagbar dörr
Pizzaspade ingår
Kan endast baka pizza

4. Wilfa pizzaugn – Bästa pris gasdriven pizzaugn

Bra feedback
Lätt att använda
Bra pris

Om du är en av dem som önskar dig en gasdriven pizzaugn utan att tömma plånboken helt och hållet så är denna för dig. Denna pizzaugn från Wilfa har en bred och generös öppning som gör det enkelt att lägga in och ta ut pizzor. Ugnen når en tillagningsgrad på 470 till 500 grader och du har färdigbakad pizza på under två minuter. Ugnen når tillagningsgraden på 12 till 15 minuter och du reglerar värmen med hjälp av gasregulatorn. Kom ihåg att gasbehållare inte ingår.

Wilfas pizzaugn levereras med en pizzasten som ger en härligt knaprig botten. Själva ugnen är 33 cm bred och passar till mediumstor pizza. Du bör vara beredd att vända och flytta på pizzan under tiden eftersom stenen inte roterar.

Wilfas gasdrivna pizzaugn står stadigt på fyra ben som kan fällas ihop för praktisk förvaring eller om du önskar ta med dig ugnen till stugan.

Snabb uppvärmning med gas
Lätt att använda
Snygg design
Kommer med pizzasten
Extra bred öppning
Pizzastenen roterar inte

5. Sage The Smart Oven- Bästa mini-pizzaugn

4,9 stjärnor
Snabb leverans
Smart design

Behöver du en pizzugn som gör perfekt pizza utan att ta så mycket plats är denna för dig. Med denna kan du baka äkta stenugnspizza hemma på bara några minuter. Denna pizzugn är elektrisk och har snabb uppvärmning och tar liten plats. Den passar bra på köksbänken och gör pizza lika smakfull som i Napoli.

Sage pizzugn kallas en smart ugn och har många bra recensioner. Den kostar några kronor, men enligt recensionerna är den värd vartenda öre. Fördelen med en egen pizzugn är att den når mycket högre temperaturer än en vanlig ugn, vilket ger en mer autentisk pizzoupplevelse. Det går också snabbt när ugnen väl har blivit varm

Temperatur på 400 grader
Stenugnspizza
Färdig pizza på 2 minuter
Tar liten plats
Autentisk pizza som i Italien
Temperatur endast upp till 400 grader

Gör pizza som på restaurang

Pizzugnar är inte längre förbehållna bara professionella pizzerior, nu kan du göra pizza hemma precis som på restaurang. Just därför har efterfrågan på en egen pizzugn hemma blivit större och större för många, och det är kanske inte så konstigt. Nordmän äter mycket pizza under året och med en pizzugn får du världens bästa pizza.

Det finns en mängd olika pizzamodeller att välja mellan och du kan få ugnar på gas, el eller vedeldning. Här är det viktigt att du väljer den ugn som passar dig bäst. Om du väljer en pizzaugn med ved eller gas måste de användas utomhus.

Vedeldade pizzaugnar ger din pizza den autentiska smaken och texturen som du normalt hittar i traditionella italienska pizzerior. Pizzaugnar kan värmas upp till höga temperaturer på kort tid, vilket gör att pizzan kan tillagas på bara några minuter. Många moderna pizzaugnar kan också användas för att laga andra rätter som bröd, grillat kött och grönsaker. Att ha en pizzaugn kan också göra matlagning till en rolig och social upplevelse när du bjuder in vänner och familj för att göra pizza tillsammans.

Typer av Pizzaugnar

Det finns flera olika typer av pizzaugnar att välja mellan, både elektriska, vedeldade och gasdrivna pizzaugnar. Vilken som passar dig bäst beror på vad du är mest bekant med. Du kan också få ugnar som kan monteras in eller som kan stå på ett bord eller en bänk. Fristående pizzaugnar är för många de mest praktiska, eftersom man slipper göra förändringar i uterummet för att kunna njuta av ugnen. Elektriska pizzaugnar kan i de flesta fall också användas inomhus. Gas- och vedeldade pizzaugnar måste dock användas utomhus, gärna i ett utomhuskök om du har ett.

Vad är en vedeldad pizzaugn?

En vedeldad pizzaugn är en typ av ugn som använder träved eller kol som bränsle för att nå mycket höga temperaturer, vanligtvis över 400°C. Dessa ugnar är utformade för att efterlikna de traditionella italienska pizzaugnarna som används i pizzerior runt om i världen. Genom att använda träved eller kol ger dessa ugnar en unik smak och textur till pizzan som är svår att uppnå med andra typer av ugnar.

Vedeldade pizzaugnar har vanligtvis en bas av stenugn tillverkad av keramiskt material eller natursten, som behåller värmen och ger jämn värmefördelning över hela ytan. Pizzan placeras sedan direkt på stenugnen med hjälp av en pizzaspade och tillagas snabbt på grund av den intensiva värmen som genereras av bränslet.

Vad är en gasdriven pizzaugn?

En gasdriven pizzaugn är en typ av ugn som använder gas som energikälla för att laga pizza. Dessa ugnar använder propan eller naturgas som bränsle och är enklare att kontrollera när det gäller temperaturen jämfört med vedeldade ugnar. Gasdrivna pizzaugnar är vanligtvis utformade för att stå utomhus och kan antingen monteras in i ett utomhuskök eller stå på ett bord eller en bänk.

Gasdrivna pizzaugnar kan nå extremt höga temperaturer, vanligtvis upp till 500 grader. Denna höga temperatur är idealisk för att laga autentisk napolitansk pizza på kort tid.

Gasdrivna pizzaugnar fungerar genom att använda en gasbrännare eller brännkammare för att generera hög värme inne i ugnen. Denna värme reflekteras sedan från ugnens väggar och tak och värmer upp pizzan jämnt från alla sidor. Vissa modeller har också en stenplatta eller keramisk platta som absorberar och behåller värmen och ger en mer jämn värmefördelning.

Vad är en elektrisk pizzaugn?

En elektrisk pizzaugn är en typ av ugn som använder elektricitet som energikälla för att laga pizza. Dessa ugnar är vanligtvis kompakta och utformade för hemmabruk och är lätta att använda. De är idealiska för hemmabruk och kräver minimalt med underhåll. Allt du behöver göra är att ansluta ugnen till ström, ställa in temperaturen och vänta på att ugnen ska bli varm så att du kan baka läckra och smakrika pizzor.

Elektriska pizzaugnar fungerar genom att använda elektrisk ström för att generera värme, vanligtvis genom varmelement eller infraröda paneler. Dessa element värmer upp luften inne i ugnen, och vissa modeller har också stenplattor för att efterlikna den autentiska smaken och texturen hos stenugnspizza.

Bordmodell kontra inbyggd pizzaugn

Pizzaugnar finns både som bordmodeller och inbyggda modeller. Bordmodellerna kan placeras på köksbänken, och inbyggda modeller kan byggas in i ett utomhuskök eller terrasser för en mer permanent lösning.

Det här är vad du bör tänka på när du väljer en pizzaugn

  1. Budget: Sätt en budget baserad på hur mycket du är villig att spendera på en pizzugn.
  2. Plats: Överväg hur mycket plats du har tillgänglig i köket eller utomhusområdet för att bestämma om du behöver en bordsmodell eller en inbyggd ugn.
  3. Bränsletyp: Avgör om du föredrar en vedeldad, gasdriven eller elektrisk ugn baserat på dina preferenser och tillgängliga resurser.
  4. Funktioner: Överväg vilka funktioner som är viktiga för dig, såsom temperaturkontroll, timer och ugnens storlek.

En pizzaugn är ett fantastiskt tillskott till vilket hem som helst, och det är viktigt att välja en modell som passar dina behov och preferenser. Genom att överväga budget, plats, bränsletyp och funktioner kan du hitta den perfekta pizzaugnen för att laga läckra hemlagade pizzor och andra rätter för dig själv, din familj och vänner.