Bästatester

Bäst i test våffeljärn

Vilket våffeljärn är bäst i test? (Juni 2024)

Ett våffeljärn är inte bara ett våffeljärn. Våfflorna ska vara välstekta med krispiga kanter och serveras varma. Liksom säkert som att våren kommer vid någon tidpunkt är det att våffeljärnet är en uppskattad köksredskap på allt från söndagar efter promenaden till påsk och sommar. Våfflor är lika vanliga under vår och sommar som revbensspjäll är till jul.

Det finns inte många kaféer som inte serverar våfflor, och det är inte utan anledning. Dessa smakfulla hjärtan kan serveras med allt från sylt till glass och brunost. Här är det nästan bara fantasin som sätter gränser. Med ett våffeljärn i huset har du alltid något att bjuda på när du får oväntade gäster eller när du är sugen på något extra gott.

För att få smakfulla och krispiga våfflor behöver du ett våffeljärn. De finns både som enkla och dubbla och det finns en hel del att välja mellan. Därför har vi sammanställt en översikt över de bästa enkla och dubbla våffeljärnen, samt också tagit en titt på funktioner, pris och användarvänlighet.

Det här bör du titta efter när du ska köpa ett våffeljärn

 • Recensioner: Trustpilot-recensioner, tester och andra omdömen om produkten
 • Pris: Hur mycket ska du betala för ett våffeljärn?
 • Storlek: Hur stort järn behöver du?
 • Funktioner: Vilka funktioner behöver du?

Bästa våffeljärn erbjudanden år 2024

Det är inte utan anledning som våffeljärn är så populära och du hittar ett våffeljärn i nästan alla hem. De steker läckra våfflor i olika storlekar och vi har undersökt vilka våffeljärn som är de bästa. Både med avseende på användarvänlighet, storlek och pris.

1. Wilfa Vaffeljern Joy- Best i test vaffeljern

5 stjärnor
Snabb leverans
365 dagars öppet köp

Wilfa Joy anses vara vinnaren av testet och har fem stjärnor i recensioner hos Bakeren och Kokken. Med detta våffeljärn trollar du fram 10 smakfulla och krispiga hjärtan varje gång. Våffeljärnet är dubbel och är utrustat med en non-stick-beläggning som gör att våfflorna lossnar lätt, och du behöver knappt använda smör.

Joy våffeljärn har fem temperaturinställningar så att du kan bestämma om du vill ha mjuka eller krispiga våfflor. Våffeljärnet har också en indikatorlampa som indikerar när våfflorna är färdiggräddade.

Joy våffeljärn är hopfällbart så att det tar liten plats i köksskåpet, och det är lätt att rengöra. Designen är tidlös och modern i en svart färg som passar in i alla kök. Joy levereras också med hela fem års garanti från den dag du köper den.

Dubbel våffeljärn
Fem hjärtan
5 års garanti
Non-stick beläggning
Flera temperaturinställningar
Hopfällbar
Tidlöst och modernt
Kostsamt

2. Åviken Elegance – Bästa premium våffeljärn

4,7 stjärnor
Snabb leverans
Enkelt å bruke

Detta dubbla våffeljärn från Åviken är ett populärt våffeljärn som kan grädda två plattor med våfflor åt gången. Här får du åtta perfekt gräddade hjärtan samtidigt. Åviken Elegance våffeljärn är tillverkat av rostfritt stål och aluminium, och är försedd med en non-stick-beläggning på gräddytor så att du enkelt får nygräddade våfflor ut ur järnet. Järnet är utrustat med en effekt på hela 1600 watt och ger jämn gräddvärme på alla hjärtan. Här får du härligt krispiga våfflor oavsett tjockleken på smeten.

Åviken Elegance kommer med justerbar termostat så att du kan få både krispiga och mjuka våfflor, allt efter vad du föredrar. Våffeljärnet tar cirka sju minuter att värmas upp och två minuter att grädda våfflorna igenom. Det bästa med detta järn är att det är utrustat med ljudsignal som indikerar när våfflorna är färdiggräddade. Därmed slipper du att hålla koll på varje våffla. Dessutom är handtaget värmeisolerat så att du inte bränner dig när du ska öppna och stänga våffeljärnet.

När du är klar med att grädda våfflorna rengör du järnet enkelt. Järnet förvaras genom att placera det på högkant i skåpet, vilket sparar plats. Detta våffeljärn har allt du behöver och det finns lite att klaga på.

Värmeisolerande handtag
Gör krispiga våfflor
Ljudsignal när våfflorna är klara
Non-stick-beläggning
Dubbel våffeljärn
Justerbar termostat
Indikatorlampe
Lite tråkig design

3. Wilfa WDWA-516 – Bästa pris dubbelvåffeljärn

5 stjärnor
Snabb leverans
365 dagars öppet köp

Med sitt bra pris och bra värmeyta har detta dubbelvåffeljärn från Wilfa blivit mycket populärt. Här kan du grädda våfflor helt utan smör utan att smeten fastnar i järnet, tack vare den bra non-stick-ytan. Wilfa våffeljärn gräddar fem hjärtan i varje del och har en modern design med fem olika värmenivåer.

Du ställer själv in temperaturen så att du kan få precis de våfflor du gillar bäst. Indikatorn på järnet ändrar färg från rött till grönt när det är klart att användas och när våfflorna är klara.

Det finns få saker som smakar bättre än en våffla efter en skön promenad eller i trevligt sällskap, gärna en söndag. Och med ett dubbelvåffeljärn gräddar du våfflor dubbelt så snabbt. Perfekt när du har gäster och behöver slänga ihop något på nolltid.

Dubbel våffeljärn
5 temperaturinställningar
Fem hjärtan x 2
Steker utan smör
Non-stick-beläggning
Indikator med färg
Har ingen ljudsignal

4. Wilfa WM-623B – Bästa enkel våffeljärn

4,7 stjärnor
Snabb leverans
365 dagars öppet köp

För dig som inte känner behov av en dubbelvåffeljärn är detta järnet från Wilfa ett bra alternativ. Trots att det här är ett enkelvåffeljärn får du sex smakfulla hjärtan stekta precis så mjuka eller krispiga som du vill ha dem. Det här enkelvåffeljärnet är lätt att använda och du kan justera temperaturen genom att välja mellan hela sju olika nivåer. Järnet levereras också med en signallampa som indikerar när våfflorna är färdigstekta.

Wilfa WM har ett kraftfullt värmeelement med en effekt på 1400 watt. Detta säkerställer att dina våfflor alltid blir jämnt och effektivt stekta. Järnet är praktiskt utformat med luftspalter som leder bort den fuktiga luften från våfflorna när de gräddas, vilket gör dem både krispiga och luftiga.

Wilfa WM-våffeljärnet är utrustat med termostat och har en uppsamlingskant som förhindrar att smeten rinner över och ut från järnet. Dessutom har det stabila gummifötter och en handskydd som skyddar dig mot den varma ångan. Med detta järn medföljer också en slev som mäter perfekt mängd smet varje gång.

Jämn och effektiv stekning
Sju värmelägen
Krispiga våfflor varje gång
Signallampa som signalerar när våfflorna är färdigstekta
Steker sex hjärtan
Står stadigt på gummifötter
Insamlingskant
Kraftfullt värmeelement
Termostat
1400 Watt
Har ingen ljudsignal

5. OBH NORDICA Select- Bästa pris på enkelvåffeljärn

4,9 stjärnor
Snabb leverans
365 dagars öppet köp

Behöver du en våffeljärn som inte kostar mer än nödvändigt? Då är detta våffeljärnet för dig. OBH Nordic Select enkelvåffeljärn har en klassisk design och passar perfekt in i de flesta hem, på stugan eller i husbilen.

Det här våffeljärnet har en praktisk storlek och tar inte mycket plats i skåpet. Det steker hela fem hjärtan åt gången och du kan justera värmen med hjälp av fem olika nivåer. Ju starkare värme du använder, desto krispigare kommer våfflorna att bli. OBH Nordic Select har en egen kontrollampa som indikerar när järnet är klart att användas. Våffeljärnet har också en non-stick-beläggning som ser till att smeten inte fastnar när du gräddar våfflor.

OBH Nordic har en sladdlängd på 1,2 meter och en värmeeffekt på 850 watt. Järnet är lätt att använda och enkelt att rengöra, och du är garanterad krispiga och smakfulla våfflor på nolltid.

Justérbar temperatur
Klassisk design
Tar inte mycket plats
Steker fem krispiga hjärtan
Fem temperaturnivåer
Kontrollampa
Non-stick-beläggning
850 Watt
Sladd på 1,2 meter
Utan ljudsignal

Våffeljärn

Våffeljärnet har en särskild plats i många norska hem. Med ett våffeljärn kan du skapa allt från krispiga våfflor till mjuka frestelser. Våfflor är enkla att göra och serveras med allt från sylt till grädde, gräddfil och mesost. Dessa hjärtan passar perfekt att servera när du vill ha något sött och gott och när du får besök. Våfflor är snabba att göra och nästan alla tycker om våfflor.

Historien om våffeljärnet

Våffeljärnets historia sträcker sig tillbaka till medeltiden, där de första versionerna användes över öppen eld. Dessa tidiga våffeljärn var tunga, ofta smidda i järn och präglade med intrikata mönster. Våfflor var en lyx, förbehållen de rika och serverades vid speciella tillfällen. Med tiden har våffeljärnet utvecklats till den elektriska apparaten vi känner idag, tillgänglig för alla och en del av många hushålls köksutrustning.

Olika typer av våffeljärn

Traditionella våffeljärn gör de klassiska våfflorna med det välkända rutmönstret där varje våffla är sammansatt av fyra, fem eller sex våffelhjärtan. Dessa våffeljärn är enkla att både använda och rengöra. Våffelsmeten som används i vanliga våffeljärn är inte heller speciellt komplicerad.

Belgiska våffeljärn gör tjockare våfflor med djupare fickor och serveras ofta med frukt, smält choklad och glass. Belgiska våfflor har ett annat recept än vanliga våfflor och görs ofta med allt från öl till mineralvatten. Smeten måste också svälla en stund innan du steker den.

Det finns också multifunktionella våffeljärn som har utbytbara plattor som låter dig göra allt från smörgåsar till våfflor. Dessa är också praktiska våffeljärn för den som vill ha en järn som gör mer än våfflor.

Hur väljer man det perfekta våffeljärnet?

Det finns en hel del våffeljärn att välja mellan och vilket som passar dig bäst beror lite på vad som är viktigt för dig. Vill du göra flera våfflor åt gången? Vill du ha stora eller små våfflor? Det behöver inte vara så komplicerat att hitta den ultimata järnet, men vi har tagit fram några saker du bör tänka på.

Tänk på hur många våfflor du vanligtvis vill göra åt gången, och om du föredrar vanliga eller belgiska våfflor. För enklast rengöring och gräddning av våfflor bör du välja ett våffeljärn med non-stick-beläggning.

Välj gärna ett våffeljärn som låter dig justera temperaturen. Då får du bättre kontroll på våfflorna, antingen du vill ha dem mjuka eller krispiga. För enkel kontroll av järnet bör du se till att det har indikatorlampor och/eller ljudsignal. Då vet du när järnet är varmt och när våfflorna är klara.

Du bör också titta på storleken på våffeljärnet så att du får plats med det i köksskåpet. Vissa järn kan stå eller fällas ihop, så att det tar så lite plats som möjligt.

De flesta våffeljärn idag är enkla att rengöra. Torka av järnet med en fuktig och torr trasa innan du ställer tillbaka det i köksskåpet. Det kan lätt bli lite fett på sidorna av järnet och om du inte torkar av det kommer fettet att sätta sig i hyllorna i köksskåpet.

Recept på världens bästa våffelsmet

Det finns flera recept på våffelsmet att välja mellan, men vi har hittat ett av de bästa, som du garanterat kommer att få mycket beröm för.

Det här behöver du:

 • 2 ägg
 • 1 dl socker
 • 2 dl skummjölk
 • 1 ½ dl mjölk
 • 1 dl vatten
 • 350 g vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • ½ tsk bikarbonat
 • ½ tsk malen kardemumma
 • 125 g smält smör

Så här gör du:

 • Börja med att vispa samman ägg och socker i en skål och tillsätt 1,5 dl skummjölk.
 • Blanda de torra ingredienserna i en annan skål.
 • Blanda de torra ingredienserna tillsammans med vatten, mjölk och smält smör. Blanda väl.
 • Du har kvar 0,5 dl skummjölk, och i den blandar du i bikarbonat. Låt bikarbonaten brusa färdigt i mjölken och tillsätt sedan blandningen i våffelsmeten. När bikarbonatblandningen är tillsatt, ska du inte blanda mycket mer, bara ge smeten en lätt omgång.
 • Låt smeten svälla några minuter innan du gräddar våfflorna i ett varmt våffeljärn.
 • Kyl på galler.