Bästatester

Bäst i test luftrenare

Vilken luftrenare är bäst i test? (Maj 2024)

Luftrenare är elektroniska enheter designade för att förbättra luftkvaliteten hemma eller på kontoret. De tar bort föroreningar och allergener från luften, vilket kan ha en betydande inverkan på hälsan och välmåendet för de som vistas i rummet. En luftrenare är särskilt fördelaktig för dig som bor i områden med mycket föroreningar, eller som lider av astma och allergier. En luftrenare är perfekt under de perioder då det finns mycket pollen, och det kan vara bra att notera att vi har pollenspridning från februari till oktober, beroende på var man bor.

Det finns flera saker att tänka på när du ska investera i en luftrenare. Såsom hur stort rum den är avsedd för, hur bra filter den har och hur mycket ljud den gör, är några av de saker du bör kolla på innan du väljer en luftrenare. Vi har tittat på vilka luftrenare som är bäst i test så att det ska bli enklare för dig att välja den luftrenaren som passar dig och dina behov.

Detta bör du leta efter när du ska köpa en luftrenare

  • Recensioner: Trustpilot-recensioner, tester och andra omdömen om produkten.
  • Rumsstorlek: Välj en luftrenare som är lämplig för storleken på rummet där du tänker använda den.
  • Filter: Kontrollera vilka typer av filter luftrenaren använder och hur ofta de behöver bytas ut.
  • Ljudnivå: Se till att luftrenaren du väljer har en låg ljudnivå.
  • Pris: Fundera över hur mycket du är villig att investera i en luftrenare.
  • Extra funktioner: Ta en titt på vilka extra funktioner luftrenaren är utrustad med.

Bästa luftrensererbjudandena år 2024

Letar du efter en ny luftrenare och undrar vilken som passar dig? Vi har tittat på några av de bästa luftrenarna på marknaden för att göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta den som passar bäst för dig.

1. Vigga Luftrenare – Bäst i test luftrenare

Bra feedback
Snabb levrans

Vigga luftrenare är den perfekta luftrenaren för små och medelstora rum upp till 50 kvadratmeter. Här får du en portabel luftrenare utan slang så att den kan placeras i alla rum där du behöver en luftrenare. Den är utrustad med ett HEPA-13 filter och säkerställer att även de minsta partiklarna i luften fångas upp.

En luftrenare passar perfekt i alla hem, oavsett om du lider av allergier eller inte. Den fångar upp allt från damm, pollen och andra partiklar för att ge dig det bästa inomhusklimatet. Om du har husdjur bör du också överväga en luftrenare eftersom HEPA-filtret tar bort allt som svävar i luften, inklusive partiklar som djuren bär på.

Du kan enkelt styra Vigga luftrenare från Seese’s app samt via Google Assistant. Här kan du bestämma när du vill aktivera den så att du kan komma hem till frisk luft. Du kan också använda den här luftrenaren på stugan om du vill. Här får du mycket luftrenare för pengarna, särskilt med tanke på både funktioner och rumstorleken som Vigga är utformad för att hantera.

Vigga luftrenare har en egen indikator för när du behöver byta filter och visar luftkvaliteten med olika färger. Den har också en nattfunktion och en inbyggd 3-funktions timer för energibesparing. Vigga luftrenare levereras av Eeese och har märkningen Clean Air Delivery Rate som ligger på 400 m3/timme. Med denna får du friskt och hälsosamt inomhusklimat i alla rum upp till 50 kvadratmeter, så du kan placera den i vardagsrummet om du önskar det.

Bärbar luftrenare utan slang
Passar i rum upp till 50 kvadratmeter
Inbyggd 3-funktions timer för energibesparing
Eget indikator för filterbyte
Styrs med egen app eller Google Assistant via Wi-Fi
H13 HEPA-filter
Egen nattfunktion
Ren luftleveranshastighet på 400
Enkel montering utan professionell hjälp
Kommer med energibesparing
Tar lite plats


2. Freia Luftrenare – Bästa pris på luftrenare

Bra feedback
Snabb levrans

Letar du efter en liten och praktisk luftrenare som enkelt kan flyttas från rum till rum? Då är denna för dig. Förutom att den har det bästa priset är det också en kompakt luftrenare som friskar upp luften i rum upp till 15 kvadratmeter. Den passar perfekt i barnrummet, sovrummet eller köket. Överallt där du behöver en liten och kraftfull luftrenare.

Det speciella med denna luftrenare är att den är utrustad med bakteriedödande UVC-ljus. Den har fyra olika inställningar samt en timer med tre inställningar. Med denna luftrenare tar du bort allt från pollen och damm till partiklar från husdjur och annat svävande damm så att du får det ultimata inomhusklimatet.

Freia luftrenare är perfekt för dig som uppskattar en bra inomhusmiljö. Denna kommer med ett rengörande HEPA-filter och maskinen meddelar själv när filtret bör bytas ut. Freia luftrenare har en låg ljudnivå på 30 dB, så du kan låta den arbeta även medan du sover.

Liten och kompakt
Låg ljudnivå
Bakteriedödande UVC-ljus
Passar i rum upp till 15 kvadrat
Fyra olika inställningar
Tar bort allt damm, pollen och förorenande partiklar
Kommer med timer
Passar bäst i mindre rum.

3. AF 20 Luftrenare – Bästa luftrenare för små rum

4,8 stjärnor
Snabb levrans

Letar du efter en luftrenare som ger frisk luft, fri från bakterier och partiklar? Då är den här för dig. Luftrenaren AF-20 levereras av Kärcher som är känd för att leverera kvalitet i alla led. Denna luftrenare säkerställer frisk och ren luft i rum upp till 20 kvadratmeter. AF-20 är en smidig och kompakt luftrenare som levereras med hög skyddsnivå genom 13 filter och aktivt kol. Denna luftrenare avlägsnar effektivt damm, pollen och partiklar för att säkerställa en så bra inomhusmiljö som möjligt.

AF-20 passar både i sovrummet och i andra rum som inte är större än 20 kvadratmeter. Den har aktivt kol med en skärm som visar luftkvaliteten, temperaturen och den relativa luftfuktigheten. AF-20 har flera bra funktioner som timer, barnlås och nattläge. Här har du också möjlighet att ställa in den på ultra-tyst läge så att du kan ha den i sovrummet utan att bli störd.

Den har en filtereffektivitet på hela 99,95 %. Dessutom är AF-20 utrustad med lasersensorer för automatisk drift. Med den funktionen anpassar luftrenaren själv sin prestanda efter mängden luftföroreningar. Ett filter i en AF-20 har en livslängd på cirka ett år, men det beror lite på hur mycket den används och hur mycket luftförorening den exponeras för.

Passar i rum upp till 20 kvadratmeter.
Kompakt och portabel luftrenare
13 filter
Aktivt kol
Visar luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet
Kommer med flera funktioner
Har lasersensorer för automatisk drift
Passar bäst i små rum


4. AF 50 Luftrenare – Bästa premium luftrenare

4 stjärnor
Fri frakt över 1499 kr
Snabb levrans

Har du stora rum där du behöver en luftrenare? Då är den här för dig. Den fungerar optimalt i rum upp till 65 kvadratmeter, men nackdelen är att den är ganska dyr. Du kan placera den i vardagsrummet, både hemma och på stugan, och luften rensas automatiskt från damm, pollen och allergener. Den har aktivt kol och är utrustad med en egen skärm så att du kan följa med på alla parametrar medan den surrar och går.

AF 50 luftrenare har ett flerskiktsfiltersystem som säkerställer att alla partiklar avlägsnas, samtidigt som den ser till att hemmet är dammfritt med en hälsosam och frisk inomhusmiljö. På den medföljande skärmen kan du följa med på luftkvaliteten, temperaturen och luftfuktigheten.

AF 50 är också utrustad med barnsäkring, timerfunktion och nattläge. Du kan också ställa in luftrenaren på ultraljudsdrift för att vara säker på att den är så tyst som möjligt. Den levereras också med högkvalitativa lasersensorer för automatisk drift.

Passar för stora rum från 50 till 65 kvadratmeter.
Har multifilter
Aktivt kol
Visningsskjerm
Tidtaker
Barnesikring
Lasersensorer
Filterlivslängd på 1 år
Mycket dyr


5. AF 30 Luftrenare- Bästa luftrenaren för mellanstora rum

4 stjärnor
Snabb levrans

Av 30 luftrenare passar för små och medelstora rum upp till 30 kvadratmeter. Med denna avlägsnar du allt damm, pollen och svävande partiklar som samlas i luften inne hos dig. Du kan använda Av 30 luftrenare i alla typer av bostäder, oavsett om du bor i hus eller lägenhet. Den här har aktivt kol med en skärm där du kan följa med på alla mätningar. Här kan du kontrollera både luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet.

Av 30 kan användas både i sovrummet, i källaren eller i vardagsrummet. Luftrenaren kommer med flera funktioner, såsom timer, barnsäkerhet, nattläge och ultratyst drift. Perfekt när du inte vill höra att luftrenaren är igång. Av 30 levereras även med lasersensorer för automatisk drift, vilket gör att luftrenaren anpassar prestandanivån till mängden föroreningar i luften helt på egen hand.

Luftrenaren levereras med en egen filter som har en livslängd på upp till ett år, beroende på mängden luftföroreningar den exponeras för och hur mycket den används.

Passar i rum upp till 30 kvadratmeter
Har flerlagersfilter
Aktivt kol
Skärm där du kan se driftsparametrar
Kommer med nattläge
Lasersensorer för automatisk drift
Filterlivslängd på 1 år
Kostsam


Vad är en luftrenare

En luftrenare är en elektrisk apparat som är designad för att förbättra luftkvaliteten hemma eller på kontoret. Den tar bort föroreningar, pollen och partiklar från luften för att ge bästa möjliga luftkvalitet i de rum där du vistas. Du kan placera en luftrenare i alla rum där du behöver ren luft, vare sig det är i sovrummet, vardagsrummet eller i källaren. Det är helt upp till dig. En luftrenare är särskilt fördelaktig för personer med astma och allergi eller för de som bor i områden med mycket föroreningar.

Hur fungerar en luftrenare?

En luftrenare fungerar genom att dra in luft från omgivningen genom ett eller flera filter. Filtren fångar upp partiklar som damm, pollen, djurhår, rök, mögelsporer och andra allergener och blåser sedan ut den rena luften i rummet, vilket förbättrar luftkvaliteten.

En bra luftrenare kommer med Hepa-filter som är kända för att vara mycket effektiva. De tar bort små partiklar från luften, ner till en storlek på 0,3 mikrometer. Det gör luftrenare med Hepa-filter särskilt bra för alla som behöver och vill ha bättre luftkvalitet inomhus.

Fördelar med en luftrenare

Det finns många fördelar med en luftrenare, och för att få så mycket nytta av den bör du se till att välja en som är bra och som har ett effektivt filter.

En luftrenare förbättrar luftkvaliteten genom att ta bort partiklar och allergener från luften, vilket ger en renare och friskare luft, oavsett om du är hemma eller på kontoret. En luftrenare är också mycket effektiv om du har husdjur som hundar och katter.

För personer som lider av allergier eller astma kan användning av luftrenare bidra till att minska symtom som nysningar, kliande ögon och andningsproblem. Luftrenare kan också bidra till att minska spridningen av luftburna virus och bakterier, vilket kan vara särskilt användbart under förkylningssäsongen och influensasäsongen. Det är heller ingen tvekan om att ren luft också kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten. Om du andas bättre, sover du bättre.

Vad ska du tänka på innan du köper en luftrenare?

När du väljer en luftrenare bör du se till att välja en som passar där du planerar att använda den. För att få bästa nytta av en luftrenare bör den vara anpassad till storleken på rummet. Du kan få luftrenare i olika modeller och prisklasser. Kom också ihåg att kontrollera vilka typer av filter luftrenaren använder och hur ofta de behöver bytas ut.

Vissa luftrenare kan vara ganska bullriga när de är i drift, särskilt på högre hastigheter. Kontrollera recensioner och specifikationer för att hitta en modell med låg ljudnivå. Detta är särskilt viktigt om du vill ha en luftrenare i sovrummet.

Se också efter en energieffektiv luftrenare som använder lite ström, särskilt om den ska vara på hela dagen. Vissa luftrenare har också extra funktioner som fjärrkontroll, timerinställningar eller sensorer. Ta reda på vad som är viktigt för dig så att du får så mycket nytta av din luftrenare som möjligt.

Med en luftrenare som tar bort det mesta av skadliga partiklar och luftföroreningar kan du se fram emot ett hem med ett bra inomhusklimat. Det kommer att göra underverk för både dig och din familj.