Bästatester

Bäst i test växthus

Vilket växthus är bäst i test? (Juni 2024)

Att odla egna grönsaker, blommor och örter är både en berikande hobby och ett sätt att njuta av färska skördar direkt från trädgården. Med ett växthus kan du se till att skapa optimala växtförhållanden för dina växter, samt skapa en varm och mysig plats där du kan sitta och njuta av dagen ensam eller tillsammans med vänner.

Det finns ett brett utbud av växthus tillgängliga på marknaden och det kan vara utmanande att hitta det växthus som passar bäst för dig. När du ska välja ett växthus måste du överväga allt från storlek och design till material och funktioner.

För att hjälpa dig att navigera i djungeln av alternativ har vi genomfört en omfattande granskning av de bästa växthusen på marknaden. Vi har bedömt allt från konstruktionens kvalitet och isolering till användarvänlighet och det värde du får för pengarna. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en nybörjare, kommer vår genomgång att hjälpa dig att hitta det ideala växthuset som passar för dig.

Detta bör du överväga när du ska köpa ett växthus till trädgården

  • Recensioner: Kolla in Trustpilot-recensioner, tester och andra recensioner av produkten
  • Pris: Hur stor budget har du?
  • Storlek och placering: Hur stort växthus har du plats för?
  • Material: Välj växthus i det material som passar ditt användningsområde.
  • Användarvänlighet: Är det enkelt att montera?
  • Konstruktion: Vilken konstruktion är viktig för dig?

Bästa erbjudanden på växthus år 2024

Undrar du vilket växthus som passar bäst för dig? Vi har tittat på marknadens bästa växthus från Grönt Fokus som har levererat växthus i över 30 år. Vi har gått igenom fördelar och nackdelar mellan de utvalda modellerna för att göra det så enkelt som möjligt för dig när du ska välja ett växthus.

1. Qube växthus – Bäst i test växthus

Bra feedback
12 års garanti
Tillverkad i Danmark

Qube växthus finns i flera storlekar och du kan själv välja om du behöver en sockel eller inte, men kom ihåg att växthuset behöver något att stå på, som en betongplatta, ringmur eller annan sockel. Växthuset finns i storlekar från 3,9 till 6,4 kvadratmeter.

Qube växthus är tillverkat av svartlackerad aluminium med 3 mm säkerhetsglas. Det är enkelt att montera och har en elegant design. Qube har något tunnare profiler än många andra växthus, vilket gör att det passar in i de flesta trädgårdar och har en exklusiv utstrålning. Priset är också rimligt.

Växthuset är konstruerat för att klara normala vindförhållanden och har testats i vindtunnel där det stod stadigt även i kraftig storm. Dessutom säkerställer den branta takvinkeln att snön glider lätt av när den faller. Glidspåret ger en stabil dörr som öppnas och stängs utan problem.

Qube växthus levereras med 12 års garanti, men det förutsätter att växthuset monteras enligt kraven och instruktionerna i medföljande manual. Växthuset måste också underhållas regelbundet. Se till att rengöra växthuset samt smörja och dra åt skruvar och bultar.

Högre taklutning vilket gör det lättare för snön att glida av.
Härdat glas i hela plattor som gör växthuset mindre mottagligt för skador orsakade av vinden
Strömlinjeformade profiler utvecklade för optimal styrka
Snygg design
Kommer i olika storlekar
Passar in i de flesta trädgårdar
Stabil dörr
Måste underhållas


2. Juliana Gartner – Bästa Premium växthus

Bra feedback
12 års garanti
Snygg design

Du kan få växthus i många olika storlekar och modeller. Har du planer på att antingen odla mycket eller också använda växthuset som en plats där du kan dra dig tillbaka när du önskar det, då är detta växthuset perfekt. Med Juliana Gartner får du ditt eget trädgårdsmästeri i trädgården med gott om plats att odla fram allt du drömmer om.

Juliana Gartner är extra bredt så att du får gott om plats för allt från krukor, planteringsbord, hyllor, lådor och möbler. Här är det bara fantasin som sätter gränser för vad du kan både odla fram och använda växthuset till.

Detta växthus har en storlek på 16,2 kvadratmeter och du kan välja mellan aluminium och antracitgrå färg. Juliana levereras med svarta dörrar, takluckor och svarta fönsterprofiler. Om du vill se till att växthuset är så robust som möjligt bör du välja säkerhetsglas. De tål mer än vanligt glas och om de krossas kommer de att splittras i många små bitar vilket minskar risken för skador avsevärt jämfört med vanligt glas.

En av de stora fördelarna med Juliana växthus är att det kommer med 10 mm tjock kanalplast. Detta kommer att hjälpa till att skydda växterna mot den starkaste solen på sommaren samt isolera väl under vår och höst.

Kom ihåg att detta, liksom många andra växthus, måste stå på en sockel, och för bästa resultat bör du välja den originala sockeln till detta växthus.

Stark och hållbar konstruktion
Stora dubbelportar
Låg tröskel
Optimal styrka vid stark vind
Bra storlek
10 mm tjock kanalplast
Möjlighet till säkerhetsglas
Egen hemträdgård
Kostsamt

3. Odla  – Mest populära växthus

Bra feedback
12 års garanti
Populärt växthus

Odling i växthus är en av de mest populära växthusen och har varit en bästsäljare år efter år. Odla ligger mitt på prisskalan samtidigt som det har en bra storlek så att du kan använda växthuset för att odla växter och grönsaker. Här får du även plats med möbler om du önskar det.

Odla levereras utan tröskel för enkel passage om du behöver ta med krukor, krukor och trädgårdsredskap. Växthuset har flera takluckor som du öppnar manuellt, samt integrerade takrännor, stuprör och sockel. Väggarna är gjorda av 3 mm säkerhetsglas som säkerställer att du ser allt du odlar samtidigt som de är lätta att hålla rena.

Även detta växthus levereras med 12 års garanti, men förutsätter att du ser till att ta hand om det. Håll det rent och gå regelbundet över skruvar och muttrar. Se också till att ta bort snö vid behov.

Lätt att montera
Utan tröskel
Rymlig
Flera takluckor
Integrerade takrännor
Integrerad sockel
Kommer med säkerhetsglas.
Lätta att hålla rena
Kan få lite ojämn temperatur utan isolerplast


4. Vitavia Venus – Bästa klassiska växthus

Bra feedback
Høy kvalitet

Är du en av dem som önskar dig ett växthus utan att ha så mycket utrymme? Då är detta perfekt för dig. Vitavia Venus är ett högkvalitativt växthus och du behöver inte vara trädgårdsmästare för att kunna njuta av detta växthus. Här kan du odla frön och följa dem från små spiror till praktfulla blommor och grönsaker, och med den extra sidohöjden i växthuset får du perfekta arbetsförhållanden.

Med Vitavia Venust får du ett starkt och klassiskt växthus. Du kan välja mellan olika storlekar och färger. Väggtjockle 3 mm i standardglas och ramverksmaterial i aluminium.

Vitavia Venust behöver också en sockel att stå på och för bästa resultat bör du investera i den ursprungliga sockeln. Du kan också bygga din egen sockel i betong eller trä om du önskar det, men kom ihåg att sockeln bör ha en höjd på 12 cm.

Kommer i flera färger
Stark och hållbar konstruktion
Låg tröskel
Står stadigt i stark vind.
Härdat glas i full längd utan skarv
Lätt att montera
Måste underhållas


5. Palram Harmony- Bästa prisvärdiga växthus

Bra feedback
Bra pris

Önskar du ett växthus utan att behöva tömma plånboken? Då är Palram Harmony för dig. Detta växthus har generell takhöjd och ger dig möjlighet att odla allt du drömmer om. Du kan välja ett växthus i profilärg grön och silver. Växthuset har taklucka med manuell öppnare, väggmaterial i polycarbonate och rektangulär form.

Palram Harmony har 0,7 mm väggtjocklek och ramverksmaterial i aluminum med en höjd på 208 cm. Palram Harmony är ett utmärkt växthus både när det gäller design och pris. Med detta växthus kommer du att ha många mysiga stunder med jord under naglarna medan du följer med på allt som spirar och växer.

Bra pris
Bra takhöjd
Kommer med taklucka
0,7 mm väggtjocklek
Kommer i flera varianter
Lite enkelt för en erfaren växthusälskare


Vad är ett växthus?

Ett växthus är ett litet “hus” som är gjort av glas eller plast och används för att odla växter under kontrollerade förhållanden. Syftet med ett växthus är att skapa en varm och skyddad miljö så att frön, plantor och växter får de bästa tillväxtförhållandena tidigt på säsongen. Växthus fungerar genom att släppa in solljus samtidigt som de behåller värmen och ger skydd mot väder, skadedjur och andra yttre påverkningar.

Växthus kommer i olika storlekar och designer, från små, enkla strukturer till stora och komplexa byggnader. De vanligaste materialen som används för att bygga växthus är glas, polykarbonat och plastfolie. Dessa material ger isolering och tillåter ljus att passera igenom, vilket är avgörande för fotosyntesen och växternas tillväxt.

I ett växthus kan du kontrollera faktorer som temperatur, luftfuktighet, ventilation och jordförhållanden för att skapa optimala tillväxtförhållanden för olika typer av växter. Detta möjliggör odling av växter utanför den vanliga växtsäsongen och att uppnå bättre skördar och kvalitet på skörden. Växthus används ofta av både hobbyträdgårdsmästare och kommersiella producenter för att odla allt från blommor och grönsaker till fruktträd och örter.

Växthus har länge varit ett viktigt verktyg för trädgårdsmästare över hela världen. Dessa byggnader ger optimala tillväxtförhållanden för växter genom att skapa en varmare och mer kontrollerad miljö, vilket möjliggör odling av grödor året runt. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en nybörjare kan ett växthus vara en värdefull resurs för att uppnå framgångsrik tillväxt och skörd.

Många väljer också ett växthus som de kan inreda med trädgårdsmöbler och använder gärna växthuset både som ett vardagsrum och som ett växthus.

Fördelar med ett växthus

Det finns många fördelar med ett växthus. Förutom att ge de bästa tillväxtförhållandena kan du också använda det som ett uterum. Du får växthus i olika storlekar och till olika pris. Hur mycket du väljer att investera i ett växthus är upp till dig, men gå några varv och ta reda på vilken storlek på växthus du behöver.

Ett växthus ger dig möjlighet att odla växter utanför den vanliga växtsäsongen, så att du kan njuta av skördar året runt. Växthuset ger också en skyddad atmosfär som skyddar växterna mot extrema väderförhållanden och skadedjursattacker.

Med ett växthus kan du justera temperatur, luftfuktighet och luftström för att skapa optimala tillväxtförhållanden för dina växter. Genom att ge idealiska tillväxtförhållanden kan ett växthus resultera i större skördar av högre kvalitet.

Typer av växthus

Det finns flera olika typer av växthus att välja mellan. Som växthus i glas, i plast och som tunnel- eller ramvärme. Glasväxthus är traditionella växthus med god isolering och maximal ljusinsläpp.

Plast- eller polykarbonatväxthus är billigare växthus som är enkla att montera med god isolering. De är dock inte lika hållbara som växthus i glas och kanske inte lika fina i designen.

Tunnel- eller ramväxthus är ett enklare och billigare alternativ som består av en metallram täckt med plast. Dessa växthus är vanligtvis temporära och används ofta i säsongsbaserad odling.

Odling i växthus och underhåll

Regelbunden och korrekt bevattning är avgörande för en hälsosam växttillväxt i ett växthus. Övervaka jordfuktigheten och anpassa bevattningen efter behov.

Se till att det finns tillräcklig luftcirkulation genom att installera ventilationsöppningar eller använda fläktar. Detta bidrar till att förhindra överhettning och fuktighetsproblem.

Se till att kontrollera växterna för skadedjur och sjukdomar så att du kan upptäcka och behandla problem tidigt. Användning av naturliga predatorer eller miljövänliga insektsmedel kan vara effektiva lösningar.

Håll växthuset rent genom att regelbundet ta bort ogräs, döda växter och annat organiskt material. Detta bidrar till att minska risken för sjukdomar och skadedjursattacker.

Tänk på hur mycket plats du har tillgängligt i din trädgård och var du vill placera växthuset. Välj en storlek som passar det tillgängliga området och som ger tillräckligt med utrymme för de växter du vill odla.

Detta bör du tänka på när du väljer växthus

Växthus kommer i olika material, inklusive glas, polykarbonat och plastfolie. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar när det gäller isolering, hållbarhet och underhållskrav. Välj ett material som passar för klimatet där du bor.

Kontrollera byggkvaliteten på växthuset, inklusive ramen och eventuella fästelement. Ett stabilt och välkonstruerat växthus kommer att vara mer hållbart och motstå väderförhållandena bättre.

Om du planerar att odla växter året runt är isoleringsegenskaperna hos växthuset viktiga. Se till att växthuset har tillräcklig isolering för att bibehålla rätt temperatur och fuktighetsnivå för dina växter, särskilt i kalla eller varma klimat.

Bra ventilation är avgörande för att undvika överhettning och fukt i växthuset. Kontrollera om växthuset har ventilationsfönster eller möjligheter att installera ventilationsanordningar. Takfönster är ofta mycket effektiva.

Fundera på hur enkelt det är att montera det växthus du önskar. Se också till att kontrollera hur mycket underhåll växthuset behöver. Vissa modeller har mer avancerade funktioner, medan andra är mer grundläggande och enkla att sätta upp.

Sätt en budget och jämför priser på olika växthusmodeller. Bedöm vad du får för pengarna, som funktioner, kvalitet och garantier.

Oavsett om du är en hobbyodlare eller en erfaren trädgårdsmästare kan ett växthus vara ett berikande och belönande tillägg till din trädgård.