Bästatester

Bäst i test turtält

Vilket turtält är bäst i test? (Juli 2024)

Användning av turtält passar perfekt för flera tider av året, både vår, sommar och höst. Vissa trivs även bra med att tälta på vintern. Att resa på tur med tält passar både stora och små och kan bidra till att skapa fina minnen för hela familjen. Oavsett när på året du ska campa ute i tält är det en fördel med ett tält som tål lite regn. Få saker är mer frustrerande än ett tält som släpper in vatten.

Tältet bör också ha gott om plats och möjligheten att förvara bagage och utrustning utanför det område där du faktiskt sover. Du bör också se till att tältet inte är för tungt, särskilt om du planerar att gå långt. Ska du däremot använda tältet direkt från bilen kan du överväga ett tält som är både större och tyngre än om du ska bära det med dig i packningen.

Det finns flera saker att tänka på när du ska investera i ett turtält. Vi har därför tittat på några av de bästa tälten på marknaden och gjort en bedömning av vilket som är bäst i test, så att det blir enklare för dig att välja det tält som passar bäst för dig och din användning.

Detta bör du se efter när du ska köpa turtält

 • Recensioner: Trustpilot-recensioner, tester och andra omdömen av produkten.
 • Storlek och kapacitet: Bedöm hur stort tält du behöver.
 • Material: Kontrollera vilka material tältet är tillverkat av.
 • Luftflöde och temperaturkontroll: Det är viktigt att kunna reglera värmen och tillaga maten jämnt.
 • Pris: Fundera på hur mycket pengar du vill investera i ett turtält.
 • Tillbehör och funktioner: Överväg vilka funktioner som är viktiga för dig.

Bästa erbjudanden på tält 2024

Letar du efter det perfekta tältet för tur och undrar vilket som passar dig? Vi har tittat på några av de bästa turtälten på marknaden så att det ska bli så enkelt som möjligt för dig att hitta det som passar bäst för dig. Vi har undersökt funktioner, storlek och pris.

1. Robens Telt Nordic Lynx – Bäst i test turtält

Bra feedback
Snabb leverans

Nordic Lynx Helårstält är ett robust och mångsidigt tält designat för användning både sommar och vinter. Med sin smarta design och bra funktioner erbjuder detta tält både komfort och säkerhet under alla väderförhållanden.

Tältet är tillverkat av slitstarka material som tål tuff användning. Ytterduken har en vattenpelare på 5000 mm, vilket ger bra skydd mot regn och snö. Golvet har en vattenpelare på 10 000 mm, vilket gör det vattentätt även under de mest krävande förhållandena. Stormlinor och snöskjorta ger extra säkerhet mot vind och snö.

Nordic Lynx har en generös storlek med sovplats för fyra personer. Det rymliga förtältet ger gott om plats för förvaring av utrustning eller matlagning. Tältet har en bra sidöppning med möjlighet till ventilation, och ventilationssystemet kan enkelt justeras inifrån.

Trots sin robusta konstruktion är Nordic Lynx överraskande lätt och kompakt. När det är ihoppackat mäter det endast 44 x 20 cm, vilket gör det lätt att ta med sig på tur.

Nordic Lynx är ett perfekt val för både vandrare och bergsbestigare som söker ett robust och mångsidigt tält som kan användas året runt. Detta tält är ett bra val för dig som vill ha gott om plats, komfort och funktionalitet.

Robust och slitstark konstruktion
Vattentätt yttertyg och golv
Bra ventilation
Rymlig förtält
Plats för 4 personer
Helårstält
Vattenspel på 5000 mm
Rymligt förtält
Kräver lite övning att sätta upp


2. Helsport Lofoten Pro 4 – Bästa premium tältet

Bra feedback
Snabb leverans

Helsport Lofoten Pro 4 är ett rymligt och bekvämt tunneltält från Helsport, perfekt för dig som vill ha ett praktiskt och robust tält för skogs- och fjällturer. Tältet är storebror till Fjellheimen Trek Camp och erbjuder extra takhöjd, bredd och flexibilitet.

Helsport Lofoten Pro 4 har plats för 4 personer och erbjuder generös takhöjd som skapar en luftig och behaglig atmosfär. Den unika 360°-dragkedjan på innerdörren ger panoramautsikt, även när du är tvungen att hålla dig inomhus på grund av dåligt väder. Det rymliga förtältet ger gott om plats för matlagning och förvaring av utrustning. Tältet har två ingångar.

Tältet har en genomtänkt design med flera smarta funktioner. Ventilationssystemet “Skirt ventilation system” och “Helsport AirFlow II” säkerställer god luftcirkulation och minimerar kondens, vilket främjar en god nattsömn. Den aerodynamiska utformningen ger bra vindstabilitet och bardunfästena förhindrar att bardunerna trasslar ihop sig. Tack vare det unika inre stångkanalsystemet är tältet enkelt att sätta upp, även för en person.

Helsport Lofoten Pro 4 är tillverkat av högkvalitativa material som tål tuff användning. Ytterduken har en vattenpelare på 5000 mm och golvet har en vattenpelare på 10 000 mm, vilket ger utmärkt skydd mot regn och snö även under svåra förhållanden. Tältet är också brandsäkert för extra säkerhet.

Helsport Lofoten Pro 4 är ett utmärkt tält oavsett om du ska använda det på långa turer eller bara för att övernatta under sommaren. Det är rymligt, bekvämt, funktionellt, robust och av hög kvalitet.

Rymlig och bekväm
360° dragkedjeöppning
Praktiskt och funktionellt design
Bra ventilation och minimal kondens
Aerodynamisk utformning
Hög kvalitet
Brandhämmande material
Vattenspel på 5000 mm
Kan användas året runt
Kostsam


3. Robens Green Cone- Bästa tipitältet

Populärt tält
Snabb leverans

Robens Green Cone 4 PRS är en mångsidig och bekväm lavvo med ståhöjd, perfekt för familjer, särskilt om planen är att övernatta på campingplatser eller platser som inte kräver långa promenader. Tältet rymmer bekvämt 4 personer och är utrustat med ett vindfang för extra skydd. Det har också ett avtagbart inner tält och är tillverkat av brandsäkra material för extra säkerhet.

Med en vikt på 6,0 kg kan tältet kännas lite tungt att bära för vissa, men det är fortfarande ett bra val för dig som vill ha en bekväm och rymlig lavvo som klarar tuffa väderförhållanden. Om du väljer att lämna inner tältet hemma väger tältet endast 3,2 kg.

Robens Green Cone har ett ståbälte i delar av tältet, vilket gör lavvon mycket bekväm. Du får även med ett vindfang som ger extra skydd mot väder och vind, samt en förskjuten mittstång för mer utrymme i tältet och enklare ingång.

Lavvon har en hög vattenpelare på hela 5000 mm, vilket gör att den klarar tuffa väderförhållanden. Robens Green Cone är också tillverkad av brandsäkra material för ökad säkerhet. Robens Green Cone är ett praktiskt och bra tält som passar både erfarna och nybörjare, men du bör förvänta dig att få lite hjälp med att sätta upp det, åtminstone i början.

Förskjuten mittstång
Avtagbart inner tält
Vattenspel på 5000 mm
Tål tuffa väderförhållanden
Brandhämmande material
För 4 personer
Kan vara lite tungt att bära med sig på tur

Det perfekta tältet

Att välja rätt tält är viktigt när du ska ut på tur, oavsett om du ska vandra i fjällen, övernatta på campingplatser eller vill ha en övernattning med tält på bilen. Tältet ska ge dig skydd mot väderleken, komfort och en god natts sömn. Med så många olika typer av tält på marknaden kan det vara svårt att veta var du ska börja. Därför har vi tagit en titt på vad du bör tänka på när du väljer tält.

Vad bör du tänka på?

Innan du börjar jämföra tältmodeller är det viktigt att tänka på några saker. Till exempel vilken typ av turer du ska göra, hur många personer ni är och hur tungt tältet bör vara.

 • Användningsområde: Vilken typ av turer ska du använda tältet till? Ska du använda det för sommarcamping, fjällvandringar, vintercamping eller cykelturer? Varje typ av tur ställer olika krav på tältet.
 • Antal personer: Hur många personer ska sova i tältet? Se till att välja ett tält med tillräckligt med plats för alla, plus lite extra utrymme för bagage.
 • Vikt: Hur viktigt är det att tältet är lätt? Om du ska bära tältet på ryggen över långa sträckor är det viktigt att välja ett lätt tält.
 • Storlek: Tänk på hur mycket utrymme du behöver i tältet. Vill du ha plats att sitta inne i tältet när det regnar? Behöver du mycket utrymme för förvaring av utrustning?
 • Säsong: Ska du använda tältet på sommaren, vintern eller båda? Vintertält måste vara bättre isolerade och vindtäta än sommartält.
 • Budget: Hur mycket pengar är du villig att spendera på ett tält? Priset på tält kan variera från några hundra kronor till flera tusen kronor.

Tältmodeller

Det finns många olika typer av tält på marknaden, men de mest vanliga typerna är kuppeltält, tunneltält, lavvo och lättviktstält. Dessutom finns det tält som kan monteras på bilen för dig som gillar att ligga lite högre.

 • Kuppeltält: Kuppeltält är den mest populära typen av tält. De är enkla att sätta upp och ta ned, och de är relativt lätta. Kuppeltält är ett bra val för sommarcamping och vandringsturer.
 • Tunneltält: Tunneltält är mer rymliga än kuppeltält och erbjuder bättre vindstabilitet. De är ett bra val för fjällturer och vintercamping.
 • Lavvo: Lavvo är rymliga och luftiga, och de ger en bra utsikt över omgivningarna. De är ett bra val för familjer och grupper.
 • Lättvikttält: Lättvikttält är designade för att vara så lätta som möjligt. De är ett bra val för långa turer där du måste bära ditt tält på ryggen.

Funktioner

När du väljer ett tält är det också viktigt att tänka på de olika funktionerna som finns tillgängliga. Det viktigaste att överväga när du investerar i ett tält är hur mycket vatten/regn det klarar av. Det är få saker mer frustrerande än att ligga i ett tält som blir genomblött efter första regnskuren.

 • Vattentäthet: Ditt tält bör ha en vattenpelare på minst 3000 mm. Det innebär att det klarar av kraftigt regn.
 • Vindstabilitet: Ditt tält bör kunna motstå stark vind. Let efter tält med vindlinor och robusta stänger.
 • Ventilation: Ditt tält bör ha bra ventilation för att förhindra kondens och hålla dig bekväm. Let efter tält med ventilationsluckor och myggnät.
 • Förgård: En förgård kan ge extra utrymme för förvaring av utrustning eller matlagning.
 • Ingång: Ditt tält bör ha åtminstone två ingångar för enkel åtkomst.

Tips för att välja rätt tält

När du har tänkt på alla faktorer ovan kan du börja jämföra tältmodeller. Det är en bra idé att läsa recensioner av tält från andra användare. Du kan också besöka en specialbutik för att få hjälp att välja rätt tält för dig.

Lycka till och ha en trevlig tur!