Bästatester

Vilken madrass är bäst för ryggen?

Vilken madrass är bäst för ryggen?

En av de bästa sakerna du kan göra för både hälsan och humöret är att se till att du har en madrass som passar din rygg. Oavsett om du har problem eller inte är det viktigt att ta hand om ryggen, och det börjar oftast med en bra madrass. Om du har problem med ryggen är det extra viktigt att du ser till att ta hand om den, få saker kan kännas så besvärliga som en dålig rygg.

En rätt madrass kan inte bara förbättra sömnkvaliteten utan också bidra till att minska ryggsmärtor och förebygga framtida ryggproblem. Med det enorma utbudet av madrasser på marknaden kan det vara utmanande att hitta den som är bäst för ryggen. Här får du en översikt över vad du bör tänka på när du väljer madrass.

Kärnan i madrassen

Kärnan i en bra madrass har allt att göra med förmågan att erbjuda rätt stöd för ryggraden. Korrekt stöd hjälper till att upprätthålla ryggradens naturliga krökning medan du sover. Det innebär att madrassen ska vara tillräckligt fast för att stödja kroppsvikten utan att sjunka för mycket, men också ha tillräckligt med eftergivelse för att anpassa sig till kroppen. Är madrassen för hård kan det leda till obehag i kroppens tryckpunkter, medan en mjuk madrass kan göra att kroppen sjunker för djupt och kan leda till att ryggen blir stel.

Memory Foam

Memory foam-madrasser är kända för sin tryckavlastande förmåga och förmåga att forma sig efter kroppen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer med ryggsmärta eftersom det bidrar till jämn viktfördelning.

Latex

Latexmadrasser är kända för sin hållbarhet och fasthet och ger bra stöd och komfort. De är också hypoallergena och motståndskraftiga mot kvalster, vilket kan vara en fördel för allergiker.

Hybrid

Hybridmadrasser kombinerar lager av memory foam, latex eller gel med ett fjädersystem av innerfjädrar för att erbjuda en bra balans mellan stöd och komfort. De kan också erbjuda en lösning för par med olika preferenser.

Madrasstyper

Du kan få madrasser i olika varianter och modeller, och de kommer med olika funktioner som har stor betydelse för din rygg. Med en säng som kommer med både bäddmadrass och huvudmadrass, anpassade efter dig och din rygg, får du den bästa utgångspunkten för en natt med god sömn och en nöjd rygg.

Väljer du en kontinentalsäng får du en madrass som är uppdelad i tre lager: bäddmadrass, resårmadrass och ramramadrass. Det mittersta lagret, resårmadrassen, utgör faktiskt cirka 70 procent av sängens totala komfort och är därför mycket viktig när du väljer madrass.

Bäddmadrass

I dag kan du välja mellan olika bäddmadrasser. Naturliga madrasser utrustade med komfortzoner och aktivt kylbäddöverdrag kommer att leda bort överskottsvärme från madrassen för optimal komfort. Du kan också få bäddmadrasser med inbyggda komfortzoner i både bädd- och resårmadrass. Dessa är anpassade för att avlasta kroppen samt ge bra stöd för nacke, rygg, ländrygg och höfter.

Om du verkligen vill se till att madrassen gör natten till en dröm bör du titta på bäddmadrasser som är utformade för maximal komfort och stöd genom att ha olika fastheter på varje sida, så att du kan vända madrassen beroende på hur mjukt eller hårt du vill sova. Vissa bäddmadrasser har också en öppen cellstruktur som släpper igenom luftflöde, så att madrassen känns frisk hela natten.

Du kan också få klassiska bäddmadrasser gjorda av 100 % naturlatex, bäddmadrasser med temperaturreglering och värmereglerande egenskaper samt bäddmadrasser som är 100 % ekologiska.

Resårmadrass

En resårmadrass med komfortzoner är kanske det bästa du kan ge din rygg. Den kommer att avlasta kroppens tryckpunkter så att du kan slappna av på alla de ställen som har en tendens att orsaka smärta när du ligger i sängen. Om du ser till att den också har airflow-teknologi kan du vara helt säker på att du kommer att sova gott medan din kropp avlastas där du behöver det.

En resårmadrass med olika pocketfjädrar är också en bra madrass för ryggen. Här kan du få pocketfjädrar fördelade på individuella zoner, vilket säkerställer bästa avlastning för huvudet, axlarna, ryggen och höfterna samt en höftzon med 90 % fjäderkraft för bästa möjliga stöd för ryggen.

Ramramadrass

På den nedersta delen av en kontinentalsäng hittar du ramramadrassen, som utgör hela sängens grund. Oavsett hur du sover kommer denna ramramadrass att ha mycket att säga för hur bra du sover. Se till att du har en madrass som ger en stabil tryckavlastning med maximalt stöd och komfort hela natten.

Med pocketfjädrar uppdelade i zoner som anpassar sig så att du får optimalt stöd och avlastning på viktiga ställen på kroppen som axlar, nacke, rygg, höfter och ländrygg kan bidra till en optimal upplevelse.

Du kan få fjädermadrasser i flera olika fastheter så att du får den madrass som passar dig bäst. Vissa madrasser ger dig också möjlighet att välja individuell fasthet så att du och din partner kan ha olika fasthet på madrassen.

Väljer du en ram med en kombination av ergonomiska och pocketfjädrar får du en kombination som gör att kroppen sjunker nästan viktlös ned i sängen, samtidigt som ryggen hålls rak. Varje fjäder rör sig individuellt med kroppens rörelser medan fjädrarna runt omkring förblir stilla. En bättre känsla hittar du inte.

Hur väljer man rätt fasthet på madrassen?

Om du bör välja en mjuk eller fast madrass är till viss del upp till dig själv, men det finns några saker att tänka på när du väljer fasthet på madrassen. Saker som vikt, eventuella skador och sömnmönster ger dig några indikationer på vilken madrass som passar bäst för dig.

Vikt under 70 kg

Mjuk till medium fasthet: Om du väger under 70 kg är chansen stor att du kommer att ha bäst nytta av en madrass med mjuk till medium fasthet. En mjuk madrass kan ge tillräckligt stöd utan att kännas för hård.

Vikt från 70-90 kg

Medium till fast fasthet: Personer med en vikt på 70 till 90 kg kan vanligtvis sova bekvämt på en madrass med medium till fast fasthet. Det ger tillräckligt stöd utan att sjunka för djupt ned i madrassen.

Vikt över 90 kg

Fast till extra fast fasthet: Personer med en vikt på över 90 kg kan behöva en madrass med fast till extra fast fasthet för att få tillräckligt med stöd. En fastare madrass kan bidra till att upprätthålla en mer korrekt position för ryggraden.

Personliga preferenser

Valet av madrass bör också baseras på individuella behov och preferenser, som sovställning, kroppsvikt och eventuella specifika ryggproblem. Till exempel kan du som sover på sidan behöva en mjukare madrass för att lindra trycket på höfter och axlar, medan den som sover på ryggen eller magen kan ha nytta av en fastare madrass för extra stöd.

Det finns ingen universell “bästa” madrass för alla, särskilt när det gäller rygghälsa. Det viktigaste är att hitta en madrass som erbjuder rätt balans mellan stöd och komfort för dina individuella behov.

Välja rätt säng

Du får sängar i flera olika varianter och modeller med olika egenskaper. De vanligaste sängarna är kontinentalsäng, justerbar säng och ramresårmadrass. Valet beror helt på vilka behov du har. De olika sängarna har oftast samma typ av madrass där du kan välja fasthet på madrassen.

I flera fall kan du också välja färg på benen, sängramen och om du vill ha en sänggavel eller inte. Här får du en snabb genomgång av vad som skiljer de olika sängarna åt, och vad du bör tänka på när du ska välja säng.

Vad är en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är en typ av säng som består av flera lager, vanligtvis tre, som säkerställer en god natts sömn. Den består av en bottenmadrass, en resårmadrass och en övermadrass. Bottenmadrassen är den nedre delen av en kontinentalsäng och är en stabil bottenmadrass. Denna madrass ger grundläggande stöd och fungerar som bas för de andra lagren.

Resårmadrassen ligger i mitten, över bottenmadrassen, och innehåller ofta ett material som ger individuellt stöd till kroppen samtidigt som den bidrar till att fördela vikten jämnt och ger optimal sovkomfort.

Överst på kontinentalsängen hittar du en övermadrass. Denna madrass är oftast tillverkad av skum eller latex och ger extra komfort. Övermadrassen formar sig efter kroppen och ger stöd där du behöver det.

En av fördelarna med en kontinentalsäng är att den har en helhetsdesign. De olika lagren är utformade för att samarbeta och ge optimalt stöd och komfort. Kontinentalsängar är vanligtvis lätta att underhålla. De kan ha avtagbara överdrag som kan tvättas, och de olika lagren gör det lättare att rotera eller vända madrassen för jämnt slitage.

Vad är en justerbar säng?

Med en justerbar säng kan du höja och sänka madrassen där du behöver det. Denna typ av säng kan anpassas efter sovställningen för att säkerställa bästa möjliga sömn. En justerbar säng har en ram som möjliggör justering av huvud- och fotändan oberoende av varandra. Detta görs vanligtvis med hjälp av en fjärrkontroll som styr motorerna som höjer och sänker olika sektioner av sängen.

Du får samma bra madrassval till en justerbar säng som till en kontinentalsäng så att du är säker på de bästa möjligheterna för både ligga och sova gott.

Möjligheten att justera sängen ger möjligheten att hitta den mest bekväma positionen för sömn, vilket kan bidra till bättre vila. Det finns flera fördelar med en justerbar säng. Den kan bland annat individuellt anpassas vid huvud- och fotpositionen, vilket kan bidra till att lindra tryck på rygg, nacke och höfter. Höjning av fotänden kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad i benen.

Vad är en ramresårmadrass?

En ramresårmadrass är en populär typ av madrass som ger stadigt stöd och komfort för en god natts sömn. Den består av en kärna av fjädrar eller skum som är placerad inne i en stabil ram.

En ramresårmadrass består av två huvuddelar: en fjäder- eller skumkärna och en fast ram runt kanten. Fjäderkärnor kan variera i typ och konstruktion, medan skumkärnealternativ kan vara minnesskum eller latex. Ramen är vanligtvis tillverkad av trä eller metall och ger stabilitet till madrassen.

En ramresårmadrass kan också ha förvaring under madrassen. Perfekt för dig som behöver extra förvaring. Du får madrassen i olika storlekar och med olika fasthet på madrassen. Den kommer också med en övermadrass.

Vad bör du tänka på när du ska köpa en ny säng?

Att köpa en bra säng är en viktig investering för hälsan och kroppen, och det finns flera saker att överväga innan du fattar ett beslut. Allt från storlek, typ av madrass, fasthet och materialval är bara några av dem. Se till att noggrant gå igenom vilka behov du har för sängen så att det blir lättare för dig att hitta den perfekta modellen. Läs gärna recensioner från andra kunder för att få insikt i kvaliteten och prestandan hos den säng du överväger att köpa.

Sängstorlek

Välj en sängstorlek som passar både dig och rummets storlek. Är det bara du, eller ska även partnern dela sängen? Sängar finns i enkelsängar, dubbelsängar, queen size eller king size. Det finns också olika typer av madrasser, med fjädrar, skum, latex och hybridmadrasser. Varje modell har sina egna fördelar och nackdelar, så välj en som passar dina preferenser och sömnbehov.

Fasthet på madrassen

Madrassens fasthet påverkar också din sömnkomfort. Vissa föredrar mjuka madrasser som formar sig efter kroppen, medan andra föredrar fasta madrasser för bra stöd. Hitta en balans som passar din kropp och dina behov.

Ram och underrede

Sängens ram och underrede är lika viktiga som madrassen. Kontrollera kvaliteten på materialen och stabiliteten. Vissa sängar har också förvaringsutrymme under sängen, vilket kan vara användbart för att maximera utrymmet. Överväg även höjden på sängramen, särskilt om du har specifika preferenser eller hänsyn. Till exempel kan äldre föredra en lägre säng för enkel åtkomst.

Hur mycket bör sängen kosta?

Hur mycket du är villig att betala för din säng beror på vad som är viktigt för dig. Det finns sängar i olika prisklasser, men om du först ska investera i en säng bör du välja en som du kan ha under lång tid. Sätt en realistisk budget och var medveten om att priserna på sängar varierar beroende på märke, kvalitet och funktion.

När du ska köpa säng på nätet bör du välja en webbutik som erbjuder gratis frakt och gratis provperiod. På så sätt är du säker på att du kan prova madrassen och sängen och eventuellt byta om du inte är nöjd. Kontrollera också garantivillkoren för att säkerställa att du är täckt om det uppstår problem.

Leverans och montering

Kontrollera leveransalternativen hos webbutiken och om sängen kommer färdigmonterad eller kräver montering. Vissa webbutiker erbjuder också borttagning av din gamla säng. Se också till att sängen levereras till din dörr. Kom ihåg att när du köper säng online erbjuder flera webbutiker en 100-dagars gratis provperiod som gör att du kan prova sängen i hela 100 dagar och byta säng om du inte är nöjd! Detta minimerar all risk med att köpa säng online. Här har du allt att vinna och inget att förlora.